Beleggen in aandelen en crypto doe je zo

Leestijd: 6 minuten

Tegenwoordig hoor je het steeds vaker: mensen die miljonair zijn geworden met het handelen in crypto. Toch zijn deze mensen niet vanzelfsprekend blijvend miljonair. Wanneer je op een makkelijke manier heel snel veel geld verdient, ben je gedoemd om het ook weer heel snel kwijt te raken. Dat is ook wat er met veel crypto miljonairs gebeurt. In korte tijd worden ze erg rijk, maar zodra de dalende markt toeslaat, kunnen ze heel snel alles weer kwijt raken. Vervolgens hoor je niets meer van ze.

Wanneer je wil beginnen met beleggen is het daarom uiterst belangrijk om een stabiele langetermijnstrategie te ontwikkelen. Dat is een strategie die je niet alleen winsten oplevert in tijden van een stijgende bull market, maar die ook je verlies beperkt in tijden van een dalende bear market. Want als er één ding zeker is bij beleggen, zowel op het gebied van crypto als op gebied van aandelen, dan is het wel dat markten altijd afwisselend stijgen en dalen.

In deze blog lees je alles wat je moet weten voordat je aan de slag gaat met beleggen in aandelen en crypto. We vertellen je precies wat crypto en aandelen zijn, wat je met beleggen kan bereiken en hoe je dit zo succesvol mogelijk kunt doen. Niet alleen dit jaar, maar ook in de tientallen jaren die erna volgen. Zo ben je niet alleen bestand tegen inflatie, als je het goed doet kun je er echt wel goed online geld mee verdienen. 

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld met de verwachting dat dit in de toekomst in waarde gaat toenemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van aandelen, crypto of vastgoed. In deze blog gaan we ons richten op het beleggen in aandelen en crypto. 

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een effect dat een deel van het kapitaal van een bedrijf vertegenwoordigt. Heb jij aandelen van een bedrijf in bezit? Dan ben jij economische mede-eigenaar van het bedrijf.

Bij het beleggen in aandelen investeer je jouw geld in een bedrijf waarvan je verwacht dat het in de toekomst in waarde zal toenemen. Populaire aandelen zijn Tesla, ING en Shell. Dit zijn allemaal bekende bedrijven waar iedereen een beeld bij heeft. Op de korte termijn worden stijgingen of dalingen van de waarde van dit soort aandelen meestal gebaseerd op de actualiteit. Als er bijvoorbeeld een nieuwsbericht naar buiten komt dat ING een grootschalige technische storing heeft, dan heeft dit logischerwijs een negatief effect op de waarde van een ING aandeel. Op de korte termijn zul je hierdoor een daling zien.

De meeste echte beleggers investeren echter op de lange termijn. Zij weten dat markten op de korte termijn altijd op en neer zullen gaan. Het is daarom erg lastig om hier een pijl op te trekken en er blijvend succesvol in te beleggen. Dit is misschien zelfs eerder speculeren te noemen dan werkelijk beleggen. 

Bij een langetermijnstrategie kijk je niet naar wat er de komende weken mogelijk gaat gebeuren met de koers van een aandeel, maar naar wat er de komende tien jaar waarschijnlijk gaat gebeuren. In een dusdanig lange periode spelen kleine nieuwsberichten bijna geen rol meer. Dan wordt de stijging of daling van de waarde van een aandeel echt bepaald op basis van het fundament van een bedrijf. Draaien ze winst? Hebben ze goede werknemersomstandigheden? Dit soort dingen, die na goed onderzoek allemaal te achterhalen zijn, gaan bepalen of het aandeel van een bedrijf op de lange termijn gaat stijgen of dalen. Wanneer je na goed onderzoek de juiste bedrijven uitkiest, is je kans op winst over tien jaar behoorlijk groot. Een langetermijnstrategie is een stuk zekerder en meestal winstgevender dan korte termijn speculatie.

Wat is crypto?

Crypto zijn denkbeeldige munten die bestaan uit een reeks cijfers en getallen. Deze munten kun je kopen met geld. Stijgt de munt in waarde? Dan kun je de munt voor meer geld verkopen. Voorbeelden van bekende cryptomunten zijn Bitcoin, Ethereum en Ripple.

Ook voor het beleggen in crypto is een langetermijnstrategie sterk aan te raden. Kies je dus voor de langetermijngroei van toonaangevende crypto munten als Bitcoin of Ethereum? Of kies je toch voor de korte termijn speculatie van nieuwe, onbetrouwbare coins zoals Dogecoin of Shiba Inu? Je kan weliswaar op de korte termijn extreem veel winst maken met dit soort coins, maar op de lange termijn klapt deze boom zonder wortels vrijwel altijd om.

Wallet aanmaken op coinbase >> Start gelijk met handelen.

Is beleggen moeilijk?

Het ligt volledig aan jezelf of beleggen moeilijk is. Wanneer jij de ambitie hebt om je inleg in een paar weken te verdubbelen, is beleggen extreem moeilijk. Dit is een onrealistisch doel wat veel risico’s met zich meebrengt. Zéker wanneer je net begint met beleggen. 

Ook wanneer jij denkt dat je beter bent dan de markt gaat je beleggingsavontuur er een van de categorie moeilijk worden. Er zijn miljoenen beleggers actief op de markt. Wanneer jij net op de markt komt kijken en nog maar weinig ervaring hebt, kun je beter niet denken dat je beter bent dan de rest. Doe je dit toch, dan zul je hoogstwaarschijnlijk verslinden in de markt.

Als je daarentegen voor een langetermijnstrategie kiest en doelen stelt zoals 10% winst per jaar, wordt beleggen een stuk makkelijker. Met zulke doelen kun je namelijk met uitermate weinig risico beleggen. Zo is de waarde van jouw portfolio beter bestand tegen bear markets én profiteert het rustig mee van bull markets.

Als je tot slot ook nog ervoor kiest mee te gaan met de markt, in plaats van het te verslaan, kan beleggen zelfs makkelijk worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door (een deel van) een mandje van de aandelen van ’s wereld meest toonaangevende bedrijven te kopen. Deze gaan zelden failliet en blijven op de lange termijn in de meeste gevallen winstgevend. Bovendien herstellen dit soort bedrijven vrijwel altijd na een crisis. Gaat er onverhoopt toch een van dit soort bedrijven failliet? Met een mandje ben je daartegen beschermd. De meerderheid van dit soort gigantische bedrijven blijft namelijk altijd overeind.

Waarom moet je beleggen?

Beleggen heeft een aantal grote voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Geld verdienen

Het eerste en meest voor de hand liggende voordeel van beleggen is dat je er geld mee kan verdienen. Dit is voor de meeste mensen de grootste reden om de markt op de gaan. We leven nou eenmaal en een wereld waarin geld een essentieel middel is. Beleggen kan je er bij helpen om jouw vermogen te doen toenemen. Dit toenemen van je vermogen door beleggen kan op verschillende manieren. Hier volgen twee voorbeelden.

Meegaan met de inflatie

Een van die manieren is door met je beleggingen mee te gaan met de inflatie. Als je belegt in goud of zilver is dit op de lange termijn vrijwel altijd het geval. Zo blijft jouw koopkracht hetzelfde bij een algemene stijging van de geldhoeveelheid. Simpelweg omdat jouw geld dan meegroeit met de mate waarin geld door de Europese of Amerikaanse centrale bank wordt bijgedrukt. Dan kunnen ze drukken wat ze willen, jouw koopkracht blijft op de lange termijn gelijk doordat je goud of zilver aandelen zullen meestijgen. 

Waardestijging bedrijf

Een andere manier om je vermogen te laten stijgen met beleggingen is door middel van het investeren in bedrijven waarvan de waarde toeneemt. Stel dat je voor €10 een aandeel van ING hebt gekocht en dat ING over 15 jaar dubbel zo veel waard is, dan is jouw aandeel over 15 jaar €20 waard. Wanneer je dan besluit om het aandeel te verkopen, heb je 100% winst gemaakt op je inleg. Op die manier kun je winst maken met beleggen door het investeren in bedrijven waarvan de waarde toeneemt.

Financiële intelligentie

Een tweede geweldig voordeel van beleggen is dat je er automatisch jouw financiële en economische intelligentie mee traint. Wanneer jij je bezig houdt met bedrijven, economische nieuwsberichten en aandelenkoersen neemt jouw intelligentie op dat gebied gegarandeerd toe. Er is heel veel te leren van beleggen. Hierdoor zie jij bepaalde situaties vaak eerder aankomen en weet je hoe je er effectief op kan inspelen. Stel dat je aan ziet komen dat de huizenmarkt een forse daling tegemoet gaat, dan ben jij degene die zijn of haar huis bijvoorbeeld nog snel kan verkopen en hier grote winst op maakt. Wanneer je begint met beleggen kun je dus niet alleen geld verdienen met de beleggingen zelf, ook de ontwikkeling van jouw financiële en economische intelligentie kan je een hoop geld opleveren.

Voor crypto geldt dit misschien wat minder, maar ook het handelen daarin heeft het voordeel dat het je op de hoogte houdt van iets wat in de toekomst mogelijk alleen maar meer voorkomt. Dit kan alleen maar voordelig zijn.

Hoe moet je beleggen?

Beleggen doe je door voor jezelf een beleggingsstrategie te bepalen. Een langetermijnstrategie waarbij je mee gaat met de markt is hierbij aan te raden. Daarnaast is het heel belangrijk om te allen tijde je eigen onderzoek te doen. Niets in deze blog is dan ook financieel advies. Daarvoor is de markt te onvoorspelbaar. Wanneer je besluit om te beginnen met beleggen is het een kwestie van opzoek gaan naar een betrouwbaar platform, geld storten en met een klein bedrag beginnen.

Via de onderstaande link kan je eenvoudig een account aanmaken op bitvavo.

Account aanmaken >>

Bronnen:
https://madelonvos.nl/
https://www.businessinsider.nl/
https://www.robeco.nl/

Barend de Ronde
Barend de Ronde

In mijn dagelijks werk ben ik voorman hovenier van beroep. Daarnaast maak ik websites en lever ik domeinnamen met hosting. Ook onderhoud ik websites voor bedrijven. Zelf run ik een aantal websites voor extra inkomen. Dat is iets waar ik graag aan werk en wil laten groeien.

Deze kennis deel ik graag met anderen door middel van interessante blog artikelen. Ik link daarbij naar producten en diensten die ik van onschatbare waarde acht.

Artikelen: 50

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *