Een passief inkomen opbouwen hoe doe je dat? Deel 3

Leestijd: 8 minuten

In dit derde deel bespreken we nog een aantal verdienmodellen. Je leest ook over de voor- en nadelen van passief inkomen, hoe je omgaat met belasting en dat je geduld moet hebben om een passief inkomen op te kunnen bouwen. Jouw geduld zal ruim worden beloont. Hierdoor zul je meer vrijheid ervaren.

Verkoop je ontwerpen.

13. Jouw ontwerpen verkopen

Als je kan ontwerpen kan je hier ook passief geld mee verdienen. Je kunt opdrukken voor kleding of voor servies ontwerpen. Je kan templates ontwerpen voor video’s websites bladen enzovoorts. illustraties ontwerpen is ook een mogelijkheid. Kortom met ontwerp kan je heel veel kanten op.

Deze ontwerpen kan je zonder opdracht maken en zo vaak verkopen al je zou willen. Dit levert een mooie passieve inkomstenbron op. Lees hier meer over ontwerpen verkopen.

14. Jouw muziek publiceren

Publiceer je eigen muziek voor extra geld.

Misschien ben jij wel muzikaal en vind jij het leuk om jouw eigen muziek te maken. Dit kan je alleen doen maar natuurlijk ook met anderen. Je kan dit publiceren en royalty’s aan verdienen. Er zijn heel veel platenlabels in Nederland die je daarbij kunnen helpen.

Er is een mooi artikel geschreven wat je goed op weg kan helpen. Geld verdienen met muziek.

Ik heb zelf ook een uitgebreid artikel geschreven over “muziek publiceren”.

15. Spullen verkopen

Geld verdienen met het verkopen van spullen.

Passief geld verdienen is makkelijker dan je zou denken. We hebben allemaal wel spullen die wij niet meer gebruiken en liggen te verstoffen. Deze spullen kan je prima verkopen om extra geld te verdienen. Dit is snel geld.

Je kan ook zelf spullen bij elkaar scharrelen en voor meer geld verkopen. Dat is weliswaar minder passief maar levert zeker geld op.

Ga lekker struinen over een rommelmarkt of braderie. Wellicht kom je sullen tegen die jij met veel winst weer kan verkopen. Maak er een leuke dag van. Zo heb je twee vliegen in een klap.

Lees: “Geld verdienen met het verkopen van spullen

16. Zelf dingen maken en verkopen

Maak zelf dingen om te verkopen.

Zelf dingen maken en verkopen is niet echt passief. Maar als je er in slaagt om dingen te creëren die weinig tijd kosten en goed verkopen, kun je met weinig inspanning leuk geld verdienen. Je kan de spullen verkopen via je eigen kanalen of bijvoorbeeld marktplaats. Een deel van de processen kan je automatiseren zodat het nog minder tijd kost.

Er is van alles te verzinnen om zelf te maken. het internet staat vol met leuke en unieke ideeën. Maak hier slim gebruik van.

Denk eens aan:

 • Armbandjes
 • Sieraden
 • Wenskaarten
 • Decoratie
 • Kunst
 • Schilderijen
 • Lampen
 • Meubels opknappen

Passief is het niet. Maar een leuk bron van inkomen kan het zeker zijn. Als je genoeg winst kunt maken zou je ervan kunnen leven. Dan kan je werken vanuit huis. En je kan direct aan de slag.

17. Uitlenen van geld

Leen geld uit aan anderen.

Je kan je geld uitlenen aan andere mensen of bedrijven. Je speelt dus eigenlijk voor bank. Zo kan je leuke rentes verdienen die je anders op je spaarrekening niet krijgt. Er zijn diverse platforms die deze vorm van financiering faciliteren.

Hier vind je een uitgebreid artikel over geld uitlenen

18. Ruimte verhuren

Verhuur ruimte die je niet gebruikt.

Heb je een eigen huis en ruimte over? Of heb je ergens anders ruimte over? Dan kan je deze ruimt verhuren voor korte of langere tijd. Bijvoorbeeld aan studenten of expats. Of als vakantie onderkomen. Hiermee help je andere mensen aan ruimte en bovendien jezelf aan extra inkomen. Kijk eens naar Airbnb

19. Jouw auto, camper of boot verhuren

Verhuur je auto voor extra inkomen.

Dit kan je ook doen met je boot auto of camper. Waarschijnlijk gebruik je ze niet het hele jaar maar betaal je wel het hele jaar onkosten. in de tijd dat je ze zelf niet gebruikt kan je verhuren aan particulieren. Zo kom je uit de kosten of verdien zelfs iets extra’s.

Je zou eens kunnen kijken op SnappCar, PaulCamper of Goboony. Via deze platforms kun je verhuren aan particulieren.

Lees hier meer over voertuigen verhuren

20. Advertentie ruimte verkopen

Laat je auto beletteren tegen betaling.

Alles wat een beetje oppervlakte heeft, zou je advertenties op kunnen plaatsen. Je ziet het steeds vaker op bussen en vrachtauto’s. Maar het kan natuurlijk ook op je eigen auto.

Er zijn bedrijven die bemiddelen in de verkoop van advertentieruimte op voertuigen. Kijk eens bij CashCar.

21. Aannemen van donaties

Neem donaties aan op je website.

Het aannemen van donaties zal niet het eerste zijn waar je aan denkt bij passief inkomen. Vandaag de dag werkt het nog steeds. Het is de kunst om zeer waardevolle informatie te bieden aan je lezers. Wat er voor kan zorgen dat ze bereid zijn om een donatie te doen.

Je voegt een duidelijke donatieknop toe met de vraag of ze dit interessant vonden. en of ze bereid zijn een kopje koffie of iets dergelijks voor je te betalen. Dat kunnen ze dan doen door bijvoorbeeld € 3,- te doneren.

Je voelt wel aankomen dat dit geen vetpot is natuurlijk. Al is het wel zo dat hoe meer lezers je bereikt het toch leuk kan oplopen. Zeker met waardevolle content.

22. Werk uitbesteden

Werk je zelfstandig en ruil je tijd voor geld? Denk er eens over na om taken uit te besteden. Zo krijg jezelf je handen vrij voor taken die meer geld generen. Tegenwoordig zijn er verschillende platforms waar je taken kunt uitbesteden aan andere freelancers. Makkelijk toch?

Het enige waar je goed op moet letten, is dat de kwaliteit voldoet aan je verwachting en dat de prijs lager ligt dan die van jouw. Dan is het win win.

23. Zonnepanelen

Verdien passief geld met zonnepanelen.

Uit onderzoek blijkt dat er in 2019 ongeveer 7 miljoen zonnepanelen zijn geplaatst. Deze markt voor zonnepanelen groeit nog steeds. Dat komt omdat je met zonnepanelen passief geld kunt verdienen.

Door je eigen energie op te wekken betaal je minder voor je stroomrekening. Je kunt zelfs zoveel opwekken dat je zelfvoorzienend bent of zelf energie kunt terugleveren aan het net.

Er is een speciale regeling van de overheid genaamd; salderen. Je krijgt per kWh € 0,20. Energie bedrijven betalen normaal gesproken maar enkele centen. Dus zonnepanelen kan een leuk manier zijn om extra geld te verdienen.

Het is wel zo dat er een forse investering aan vooraf gaat. Als je dat overweegt kan je proberen om mensen uit de buurt mee te krijgen zodat er een collectief ontstaat. Zo kan je extra besparen op de aanleg van het systeem.

24. Besparen op kosten en uitgaven

Door geld te besparen gaat je inkomen omhoog.

Als het je lukt om te besparen op je kosten en uitgaven, dan krijg je meer inkomen ofwel bestedingsruimte. Dit kan je weer sparen of investeren.

Er zijn veel dingen waar je op zou kunnen besparen. Kijk hier eens naar:

 • Streaming diensten
 • Abonnementen voor boeken, bladen en kranten
 • Lidmaatschap sportschool
 • Verzekeringen
 • Vervoer
 • Boodschappen
 • Verjaardagen
 • Hypotheek

Er zijn nog veel meer dingen waar je op zou kunnen besparen maar begin eerst eens hier mee. Hoe lager je kosten hoe minder geld je nodig hebt om te leven. Dan zou je dus ook eerder met pensioen kunnen.

Hoe zit het met belasting?

Je betaald ook belasting over passief inkomen.

Betaal je belasting over passief inkomen? Ja, dat geef je op als inkomsten uit overig werk. Het is tenslotte ook inkomen. Dus betaal je daar belasting over.

Enkele voordelen van passief inkomen

Een aantal voordelen van passief inkomen zijn al voorbij gekomen in dit artikel. Hieronder vind je een resumé.

Voor meer informatie kan je het artikel Waarom een fulltime job niet werkt lezen.

Een stabiele bron van inkomen

Met passief inkomen kan je een stabiele bron van inkomen creëren. Dit is fijn als je structureel meer bestedingsruimte wilt hebben naast je salaris, maar ook als zelfstandige. Door passief inkomen krijg je zekerheid en vrijheid omdat je niet direct afhankelijk bent van inspanning.

Meer financiële vrijheid

Een van de grootste voordelen van passieve inkomsten is financiële vrijheid. Je hoeft je geen zorgen te maken of je je rekeningen kunt betalen dus het scheelt je ook nog eens heel veel stress. Hierdoor heb je meer tijd voor dingen die belangrijker zijn.

Geld voor later

Je kan je passieve inkomen ook oppotten of beleggen voor later. Zo heb je een appeltje voor de dorst. Als zelfstandige moet je dit zelf regelen dus is dat heel belangrijk. Als je al een pensioenvoorziening hebt is het niet noodzakelijk maar wel aan te raden. Je loopt het risico op een pensioengat en de pensioenregeling is niet meer zo zeker als vroeger.

Inkomen stapelen

Het mooie van passief inkomen is dat je tijd investeert in iets blijvends. Daardoor krijg je tijd om nieuwe inkomstenbronnen te creëren. Je kan dus inkomen stapelen zonder meer te hoeven werken.

Oneindig succes

Er is geen limiet. Je kan zoveel inkomstenbronnen creëren als je maar wilt. Je kan zoveel of weinig werken als je wilt. En je kan zoveel verdienen als je wilt.

Goed te doen vanuit huis

Je kunt gewoon vanuit huis aan de slag en dat is ook erg fijn. Als je via internet je geld verdient heb je alleen een computer en internet nodig. De meeste andere dingen die zijn benoemd kan je ook vanuit huis doen. Het scheelt je heel veel tijd en geld. Die je op zijn beurt weer kunt gebruiken voor bijvoorbeeld je gezin.

Enkele nadelen van passief inkomen

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan passief inkomen. Je moet veel leren en je zult fouten maken. Hieronder staan de grootste nadelen.

Passief inkomen opbouwen heeft tijd nodig

Het opbouwen van een passief inkomen kost tijd. Dat kun je verkorten als je al geld hebt om te investeren.

Het verschil met actief inkomen is dat je op voorhand werk verricht en het langere tijd duurt voordat het een mooie beloning oplevert.

Je hebt doorzettingsvermogen nodig omdat het wel een jaar kan duren voordat je de eerste euro’s ontvangt. En als je wilt dat het meer wordt, Heb je nog meer tijd en doorzettingsvermogen nodig.

Het heeft blijvend aandacht nodig

Passief inkomen is minder passief dan je denkt. Het heeft aandacht nodig Om in goede conditie te blijven. Je kunt natuurlijk heel veel uitbesteden, maar je hebt altijd enige vorm van controle nodig om je passieve inkomstenbronnen te beschermen.

Het kan je geld kosten

Als je spullen wilt verhuren moet je ze aanschaffen en onderhouden. Zolang je ze onvoldoende verhuurd kost het je geld. Het opzetten van een website of webshop vraagt ook om een investering waar tijd voor nodig voordat het is terugverdient.

Niet zonder risico

Je bent ondernemer met bijhorende risico’s. Je krijgt geen garantie dat jouw idee een succes wordt. Het is verstandig om te zorgen voor een stabiel actief inkomen en daarnaast te bouwen aan een passief inkomen. Dat geeft je meer zekerheid in de begin fase.

Geduld is een schone zaak

Heb geduld het loont echt.

Het aller belangrijkste –en ik kan het niet vaak genoeg zeggen– is geduld. Ga niet bij de pakken neer zitten als je na een maand nog niets hebt verdient. Geef het een kans en blijf eraan werken. Ga er voor. Daarna volgt het geld.

Heb jij al passief inkomen gerealiseerd?

Heb jij al passief inkomen gerealiseerd? Met welke van de beschreven vormen heb je dat gedaan?

Wellicht heb je een andere vorm van passief inkomen die je hier wilt delen. Of heb je vragen?

Hieronder kan je opmerkingen en vragen achterlaten.

Maak nu de belangrijkste stap in jouw leven…

Krijg toegang tot de Affiliate Marketing Revolutie en begin vandaag nog met geld verdienen. Vanaf nu ben je een stapje dichterbij financiële vrijheid.

Barend de Ronde
Barend de Ronde

In mijn dagelijks werk ben ik voorman hovenier van beroep. Daarnaast maak ik websites en lever ik domeinnamen met hosting. Ook onderhoud ik websites voor bedrijven. Zelf run ik een aantal websites voor extra inkomen. Dat is iets waar ik graag aan werk en wil laten groeien.

Deze kennis deel ik graag met anderen door middel van interessante blog artikelen. Ik link daarbij naar producten en diensten die ik van onschatbare waarde acht.

Artikelen: 50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *