Hoe begin je een webshop?

Leestijd: 6 minuten

Tegenwoordig hoor je het steeds vaker: ondernemers die locatie onafhankelijk leven doordat ze een business runnen vanaf hun laptop. Meestal hebben deze ondernemers een eigen webshop. Vaak zijn dit dropship webshops, waarbij de ondernemer geen eigen voorraad hoeft te beheren. Dit maakt hem of haar locatie onafhankelijk. Een reguliere webshop met een voorraadopslag kan natuurlijk ook. Dit maakt je als ondernemer wel meer locatiegebonden. Welke soort webshop business je ook kiest, er moet sowieso een webshop gebouwd worden. Hoe begin je zoiets? Kun je dit zelf doen of dien je hiervoor een professional in te schakelen? In dit artikel ontdek je of je zomaar een webshop kan beginnen, wat je hiervoor nodig hebt en geven we je een aantal leuke webshop ideeën. 

Kan je zomaar een webshop beginnen?

Het is voor iedereen mogelijk om een webshop te beginnen. Wel zijn er eerst een aantal stappen vereist voordat je jouw webshop definitief kan openen. Hier komen we zo meteen op terug.

Is een webshop beginnen moeilijk?

Een webshop beginnen is niet moeilijk. Er zijn drie manieren om dit te doen. De eerste optie is om het helemaal zelf te doen, een andere optie is om het samen met iemand te doen en de derde optie is om het volledig uit de besteden. We zetten de verschillende methoden voor je op een rij.

Helemaal zelf doen

Wanneer je de tijd neemt om een goed te plan te maken en jezelf in webshops te verdiepen, is niet moeilijk om je webshop helemaal zelf te maken. Iedereen kan dit leren. Op de lange termijn is dit de beste optie. Wanneer je je webshop volledig zelf hebt gemaakt, weet je namelijk precies hoe jouw webshop in elkaar zit en kun je eventuele problemen zelf oplossen.

Vraag een kennis

Heb je geen zin om het helemaal zelf uit te zoeken? Dan kun je ook altijd iemand uit je omgeving om hulp vragen. Tegenwoordig kent bijna iedereen wel iemand met enig verstand van websites en/of webshops. Wanneer je hiervoor kiest, zal de opbouw van jouw webshop een stuk sneller gaan. Dit is bovendien een leerzaam proces.

Helemaal uitbesteden

Wil je de bouw van je webshop volledig uitbesteden? Ook dat is mogelijk. Er zijn genoeg bedrijven die jou daar maar al te graag mee willen helpen. Het voordeel hiervan, is dat je je webshop dan super snel af hebt. Vaak al binnen enkele werkdagen. Daarnaast kun je er dan ook vanuit gaan dat de webshop goed in elkaar zit. Toch kent het volledig uitbesteden van de bouw van je webshop enkele grote nadelen. Ten eerste is het erg duur om de bouw van je webshop door iemand anders te laten doen. Bedrijven vragen vaak honderden euro’s hiervoor. Dit is een hoge prijs voor de enkele uren die ze er meestal maar mee bezig zijn. Een ander nadeel is dat je er zelf niet veel van leert. Dit is een gemiste kans, want de skill om webshops te kunnen bouwen wordt steeds waardevoller in de digitale wereld van tegenwoordig. Daarnaast kun je, wanneer je zelf niets hebt geleerd over webshops en de bouw ervan, waarschijnlijk geen problemen oplossen wanneer die zich voordoen met je webshop. De kans dat die problemen zich vroeg of laat gaan voordoen is overigens uitermate groot. Hierdoor blijf je afhankelijk van externe partijen voor het runnen van je webshop. Dit is niet alleen een hoop gedoe, het gaat je ook een hoop geld kosten. Onnodig, want als je het eenmaal hebt geleerd, reken je hier voorgoed mee af.

Wat heb je nodig om een webwinkel te starten?

Zoals gezegd zijn er een aantal stappen vereist die je moet ondernemen voordat je jouw webshop kan en mag openen. We zetten de voor je op een rij. 

KVK inschrijving

Ten eerste dien je jouw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Anders mag je jouw webshop niet online zetten. Bij veel webshop-platforms is dit ook niet mogelijk zonder KVK nummer. Alle organisaties die deelnemen aan het economische verkeer in Nederland staan in het register van de Kamer van Koophandel ingeschreven. Hiermee kan de KVK een veilige en eerlijke ondernemingsomgeving stimuleren en waarborgen. Zo zorgt de KVK er bijvoorbeeld voor dat er voor ieder bedrijf altijd een aansprakelijk te stellen persoon bekend is. Wanneer dit niet het geval zou zijn, zou dit criminaliteit en oplichting een stuk makkelijker maken. Het is wel even gedoe om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je moet namelijk een afspraak maken en het duurt soms even voordat je terecht kunt. Bovendien kost de inschrijving een eenmalig bedrag van €51,95. 

Zorg voor een duidelijke administratie

Verder is het van belang om direct te beginnen met het bijhouden van een duidelijke administratie. Zodra je je hebt ingeschreven bij de KVK ben je namelijk ook direct ingeschreven bij de belastingdienst. Zij verwachten ieder kwartaal een btw-aangifte van je. Om dit succesvol te kunnen doen, is een duidelijke administratie essentieel. Bovendien moet je bij een bestelling in jouw webshop een factuur kunnen overhandigen aan de klant. Ook dat hoort bij de administratie. Voordat jouw webshop online gaat, kun je dit maar beter op orde hebben.

Juridische documenten

Ten derde is het verplicht om de nodige juridische documenten aan jouw webshop toe te voegen. Denk aan de algemene voorwaarden en het privacy beleid. Hiermee maak je namelijk duidelijk wat jij als ondernemer belooft en wat jij van de klant verwacht. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. In dit soort juridische documenten staan vaak zaken als het verzend- en retourbeleid en het betalingsbeleid beschreven. Wanneer er zich ooit een conflict voordoet met betrekking tot jouw beleid, kun je als ondernemer altijd terugvallen op deze documenten. Hier dien je je dan ook te allen tijde aan te houden. 

Logistiek proces

Ten vierde is het belangrijk om het logistieke proces van jouw businessmodel duidelijk te hebben. Wat zijn de stappen die je moet zetten zodra er een bestelling binnenkomt? Gaat het je lukken om binnen de beloofde tijd te leveren? Hiervoor is het ten eerste essentieel om inpakmateriaal op voorraad te hebben. Zorg dat je dit alvorens het openen van je webshop (in kleine hoeveelheden) klaar hebt liggen. Het is namelijk belangrijk om je eerste orders meteen vlekkeloos te laten verlopen. Zo laat je je betrouwbaarheid meteen blijken. Zorg er ten tweede voor dat je een passend verzendbedrijf hebt gekozen die de pakketjes voor jou naar de klant gaat brengen. Dit soort dingen wil je van tevoren al uitgezocht en bij voorkeur uitgetest hebben. Zo kom je niet voor verrassingen staan op het moment dat er geen tijd meer voor is.

Test je webshop

Wanneer je deze vier stappen hebt doorlopen, ben je in principe klaar om je webshop te openen. Toch is er nog één laatste stap die we je aanraden om te doen. Dat is namelijk om je complete webshopsysteem en logistieke proces een keer uit te testen. Vraag bijvoorbeeld een vriend of vriendin om een testbestelling te plaatsen. Met zo een test ga je onder andere ontdekken of je een melding krijgt van de bestelling, of je administratie klopt en of je logistieke proces goed en snel genoeg werkt. Hiermee kun je de laatste plooien van jouw online businessproces gladstrijken en ben je helemaal klaar voor een flinke stroom aan bezoekers.

Hoeveel geld heb je nodig om een webshop te beginnen?

Om een webshop te beginnen zijn er verschillende uitgaven vereist. Ten eerste dien je je in te schrijven voor de Kamer van Koophandel. Dit kost je eenmalig €51,95. Verder moet je een platform hebben om jouw webshop op te laten baseren. Hiervoor zijn echter genoeg gratis opties, waaronder WordPress. Waar je wel voor moet betalen zijn je domeinnaam en je webhosting. (Cloud86 is hiervoor de beste keuze) Voor beginnende webshops is een basispakket voldoende. Dit kost vaak enkele euro’s per jaar. Ten vierde kunnen er ook nog kosten worden gemaakt voor de administratie. Veel ondernemers gebruiken bijvoorbeeld (online) boekhoudprogramma’s zoals WeFact. Deze programma’s kosten meestal een klein bedrag per maand. Tot slot brengt het openen van een zakelijke rekening ook (maandelijkse) kosten met zich mee. 
Naast deze basiskosten zijn er natuurlijk ook kosten voor onder andere de inkoop van voorraad en het logistieke proces. 

Hoe begin je een webshop zonder voorraad?

Het beginnen van een webshop zonder voorraad kan op twee manieren. De eerste manier is dropshipping. Hierbij laat je jouw leverancier het product direct naar de klant verzenden. Jij fungeert hierbij enkel als tussenpersoon die het product nooit in handen heeft gehad. De tweede manier is door simpelweg te kiezen voor een lange levertijd. Je hoeft dan, net als bij dropshipping, pas voorraad in te kopen zodra er een bestelling wordt geplaatst. Vervolgens pak je de bestelling zelf in en verstuur je het naar de klant. 

Leuke webshop ideeën

Er zijn talloze verschillende opties voor webshops. De beste kansen liggen in specifieke niche webshops. Denk bijvoorbeeld aan een calisthenics webshop, een kantoorspullen webshop of een trampoline webshop. Je kan werkelijk alle kanten op met een eigen webshop. Het is hierbij wel aan te raden om te kiezen voor een webshop met spullen waar jij als webshop eigenaar enige affiniteit mee hebt.

Bronnen:
https://ondernemersplein.kvk.nl/
https://www.shopify.com/nl
https://www.deondernemer.nl/

Barend de Ronde
Barend de Ronde

In mijn dagelijks werk ben ik voorman hovenier van beroep. Daarnaast maak ik websites en lever ik domeinnamen met hosting. Ook onderhoud ik websites voor bedrijven. Zelf run ik een aantal websites voor extra inkomen. Dat is iets waar ik graag aan werk en wil laten groeien.

Deze kennis deel ik graag met anderen door middel van interessante blog artikelen. Ik link daarbij naar producten en diensten die ik van onschatbare waarde acht.

Artikelen: 50

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *