Hoe bouw je een app?

Leestijd: 6 minuten

Tegenwoordig kunnen we niet meer om apps heen. Ze zijn er in alle soorten. Om het in cijfers uit te drukken: in 2020 werden er wereldwijd 218 miljard apps geïnstalleerd. Dit is niet zonder reden. Het hebben van een eigen app kan namelijk enorme voordelen hebben. Voor jezelf, maar vooral voor je bedrijf. Zo kun je met een eigen app pushberichten naar klanten sturen, je klanten optimale service bieden en zeer uitgebreide analytische klantendata verzamelen om je bedrijf verder te optimaliseren. Toch is bezitten van een eigen app tot op heden vooral uitbesteed aan grote bedrijven. Een app lanceer je namelijk niet van de ene op de andere dag. Hoe bouw je nou zo een app? Kun je dit zelf doen? Wat zijn de kosten? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten als je jouw eigen (bedrijfs)app wil gaan (laten) bouwen.

Hoe bouw je een app?

Wanneer je hebt besloten om een app te gaan lanceren voor je bedrijf, is het van belang om te kiezen of je dit zelf gaat doen of dat je dit door een professional laat doen. Het voordeel van het inschakelen van een professional, is dat je dan zeker weet dat je app goed in elkaar zit en dat de bouw ervan een stuk sneller zal gaan. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan. Daar komen we later in dit artikel nog op terug.

De andere optie is om je app zelf te bouwen. Voordelen hiervan zijn dat je er veel van leert en dat het je een hoop geld bespaart. Het zelf bouwen van een app vergt een aantal cruciale stappen. We zetten ze voor je op een rij.

Van idee naar plan

De eerste stap bij het bouwen van een app is het ontwerpen van een plan. Is er wel genoeg vraag naar jouw app? Zonder gebruikers heb je namelijk niet veel aan een app. Wat verwacht je met je app te bereiken? Een app moet werkelijk iets toevoegen aan jouw business. Het moet onderscheidend zijn ten opzichte van je huidige platforms en/of communicatiekanalen. Wanneer een app geen duidelijke functie heeft, kun je jezelf de tijd, moeite en het geld van de bouw ervan beter besparen. Ontwerp dus alvorens het beginnen van de bouw van jouw app een duidelijk plan.

Ontwerp de inhoud van de app

Nu het plan voor jouw app duidelijk is, is het tijd om te beginnen met het ontwerp van de inhoud ervan. Het gaat hierbij puur om de functionaliteiten van je app. Zo ontwerp je teksten, buttons en de verschillende pagina’s van je app. In deze fase leg je het fundament van je app. Dit kost veel tijd en energie, maar zodra je deze fase hebt afgerond zul je een goed beeld hebben van hoe je app zal werken. 

Ontwerp de voorkant van de app

Vervolgens is het tijd om de voorkant van je app te gaan ontwerpen. Dit is het visuele gedeelte van je app. Je kunt het vergelijken met het zichtbare gedeelte van het huis dat op het zojuist gelegde fundament staat. Iedere gebruiker krijgt dit gedeelte van je app te zien. In deze fase kun je bijvoorbeeld je eigen huisstijl en lettertype aan je app toevoegen. Het is hierbij aan te raden om niet zo zeer te kiezen voor wat je het mooiste vindt, maar vooral voor wat functioneel is aan je design. Met kleuren, filters en stijlen kun je namelijk een grote invloed op het klik- en kijkgedrag van de gebruiker uitoefenen. Maak hier in het ontwerp van de voorkant van je app zeker gebruik van. 

Van ontwerp naar app

Vervolgens is het tijd om je app daadwerkelijk te programmeren. Hiervoor zijn twee opties. De eerste optie is om het helemaal zelf te doen. De tweede optie is om het te doen met behulp van een zogeheten App Builder. De eerste optie is moeilijk en kost veel tijd, maar biedt wel alle vrijheid. Optie twee is een stuk sneller en makkelijker, maar heeft wel een aantal beperkingen. Zo kun je met een App Builder niet alles precies doen zoals jij het voor ogen had. Het moet namelijk passen binnen de mogelijkheden van de Builder. Het is aan jezelf om hierin te kiezen wat voor jou, je bedrijf en je app het beste werkt.

Testen en aanmelden

Stap 5 bestaat uit het testen en het aanmelden van de app. Om de app goed te testen, is het aan te raden om alle functies en pagina’s goed uit te proberen. Werkt alles naar behoren? Sluiten de pagina’s goed op elkaar aan? In deze fase ga je ontdekken of je je app nog ergens kan verbeteren of dat die klaar is voor de lancering. Wanneer alles helemaal in orde is, is je app klaar om aangemeld te worden bij één of meerdere stores. Dit hangt er vanaf wat voor soort Native App je hebt gebouwd.

Wat is het verschil tussen een Web Based App en een Native App?

Een Native App is een app die speciaal is gebouwd voor één specifiek platform. iPhone en Android zijn voorbeelden van zulke platforms. Is jouw app specifiek bedoeld voor iPhone gebruikers? Dan kun je het beste een Native App voor iPhone bouwen. Hiermee stem je de programmeertaal namelijk perfect af op iPhone gebruikers. Dit laat jouw app en de functies ervan het beste tot uiting komen. Bovendien verkleint dit de kans op bugs.

Een Web Based App is een hele andere soort app. Dit is namelijk de mobiele versie van een website. Het enige wat je hoeft te doen om deze te vinden, is de website met een webbrowser zoals safari opzoeken. Er zijn meerdere voordelen van een Web Based App. Ten eerste hoef je niets te downloaden om het te gebruiken. Je kan het gewoon opzoeken via een standaard webbrowser die al op je mobiele telefoon staat. Een tweede voordeel van een Web Based App is dat het voor iedere mobiele telefoon met een internetverbinding beschikbaar is. De programmeertaal waarmee het ontwikkeld is, is universeel. Ten derde is het zeer goedkoop om te ontwikkelen. Zéker wanneer je al een website hebt. Dan hoef je alleen nog maar een mobiele versie ervan te maken. Nadelig aan een Web Based App is dat het alleen gebruikt kan worden met een internetverbinding en dat het niet in staat is om pushnotificaties naar een gebruiker te sturen. 

Is het moeilijk om zelf een app te bouwen?

Of het moeilijk is om zelf een app te bouwen hangt van een aantal factoren af. 

Op de eerste plaats hangt het er vanaf welke soort app je gaat bouwen. Zo is het bouwen van een Native App veel moeilijker dan het bouwen van een Web Based App. 

Ten tweede hangt het er vanaf hoe uitgebreid je jouw app wil hebben. Een simpele schoolrooster app is bijvoorbeeld een stuk makkelijker te maken dan een game met meerdere levels.

De derde factor die bepaalt of het moeilijk is zelf een app te bouwen, is of je de programmering helemaal zelf uitvoert of dat je daar een app builder voor gebruikt. 

Ten vierde bepaalt jouw huidige ervaring en expertise met het bouwen van apps, websites en programmering ook voor een groot deel of het voor jou moeilijk gaat zijn om zelf een app te bouwen. 

Het is aan te raden om op basis van deze vier factoren voor jezelf na te gaan of je je app zelf wil gaan bouwen of dat je dit (deels) wil uitbesteden.

Ben je leergierig? Alles is te leren. Zo ook het bouwen van een app. Wanneer je leergierig bent, kan het zelf bouwen van een app een goede optie voor je zijn. Het is namelijk een zeer leerzaam proces.

Wat kost het bouwen en lanceren van een app?

De kosten voor het bouwen van een app kunnen flink variëren. Wanneer je een app helemaal zelf bouwt, kost het je niets. Wanneer je de bouw van een app (deels) uitbesteedt, kunnen de kosten oplopen tot wel €20.000 bij uitgebreide apps.

Het lanceren van een Native App kost een eenmalig bedrag van $25 bij de Google Play Store en een bedrag van €99 per jaar bij de AppStore. Het lanceren van een eenvoudige Web Based App kost je, afhankelijk van je website software en webhosting pakket, tussen de €0 en €150 per jaar.

Hoe kan je geld verdienen met een app?

Geld verdienen met een app kan op meerdere manieren. Eén daarvan is door een businessmodel in de app te integreren. Bijvoorbeeld door mensen bepaalde levels, lidmaatschappen of toegangsbewijzen binnen de app aan te bieden. Een andere manier om geld te verdienen met een app is door het enkel als klantenservice tool te gebruiken. Met een app kun je de relatie met je klanten namelijk sterk verbeteren. Dit kan de reguliere inkomstenstromen van je bedrijf vergroten.

Hoe en waar lanceer je een app?

Een Native App lanceer je door de app aan te melden bij een platform. De Appstore en Google Play Store zijn daar voorbeelden van. Een Web Based App lanceer je door je website online te zetten via een website software zoals WordPress of Shopify.

Bronnen:

https://www.rankdata.nl/
https://www.frankwatching.com/
https://www.appspecialisten.nl/
https://www.mylermedia.nl/
https://egeniq.nl/

Barend de Ronde
Barend de Ronde

In mijn dagelijks werk ben ik voorman hovenier van beroep. Daarnaast maak ik websites en lever ik domeinnamen met hosting. Ook onderhoud ik websites voor bedrijven. Zelf run ik een aantal websites voor extra inkomen. Dat is iets waar ik graag aan werk en wil laten groeien.

Deze kennis deel ik graag met anderen door middel van interessante blog artikelen. Ik link daarbij naar producten en diensten die ik van onschatbare waarde acht.

Artikelen: 50

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *