Hoe jij kunt beleggen in vastgoed

Leestijd: 6 minuten

Alles wat je moet weten over beleggen in vastgoed .Beleggen in vastgoed kan aardig winstgevend zijn. Dit kan alleen, als je slimme tactieken gebruikt. Beleggen kan namelijk risicovol zijn, als onroerend goed weinig oplevert. Maar wat zijn nu eigenlijk de opties? En hoe kun je een goed rendement opbouwen? Lees hier daarom alles over beleggen in vastgoed. 

Wat valt er allemaal onder vastgoed? 

Vastgoed bestaat uit huizen en panden. Dit kan zowel voor particulier gebruik, als voor zakelijk gebruik zijn. Ook valt de grond onder “onroerend goed”. Deze grond is verbonden met het pand. Als je gaat beleggen, kan vastgoed een aantrekkelijke keuze zijn.

Hoe moet ik in vastgoed investeren? 

Investeren in vastgoed, kan op enkele manieren. Je kunt een pand aankopen en vervolgens gaan verhuren. Op deze manier haal je de inkomsten uit de huur. Ook is het mogelijk om het pand voor een hogere prijs te gaan verkopen, tegen een prettig rendement. Huizen en gebouwen kunnen behoorlijk wat geld opleveren en de waardes stijgen nu hard. Onroerend goed is de laatste jaren een stuk duurder geworden. Dit zien we terug op de oververhitte huizenmarkt. Het wordt voor startende kopers steeds onaantrekkelijker om te kopen, door de hoge woningprijzen. Er zijn verschillende mogelijkheden, als het om beleggen gaat. 

Je kunt tegenwoordig al betrouwbaar in vastgoed investeren vanaf €100 Maak een account aan op BRXS en ontvang tijdelijk €20 cadeau. Begin nu met vastgoed beleggen via BRXS >>

Privé beleggen

Elke vorm van beleggen, kent voor- en nadelen. Zo ook het investeren in vastgoed. Het is daarom een tip om goed af te wegen, of je zakelijk of privé wilt gaan beleggen. Ten eerste krijg je namelijk te maken met fiscale regels, rondom het beleggen in vastgoed. Alleen de belasting in box 3 kan een aantrekkelijke meerwaarde hebben, als privébelegger.

Er wordt nu gekeken naar de omvang van het vermogen. Als je een pand in bezit hebt, wordt daar belasting over betaald. Er is geen laag standaard tarief meer van toepassing. Dat was voor 2017 maar 1,2%. Nu wordt er 31% aan belasting over onroerende zaken gerekend. Er is ook vrijstelling van toepassing. Hierdoor wordt er een bedrag van €50.650 verrekend, met het vermogen. Een eventuele hypotheekschuld kan in mindering worden gebracht, op het vermogen. Dit is ook van toepassing op andere schulden en uitgaven. Denk aan een leaseauto of een studieschuld. 

In box 3 zijn alle inkomsten uit huur en verkoop, vrijgesteld van de belastingplicht. Daarom kan privé beleggen, volgens box 3, een goede mogelijkheid zijn. Er wordt alleen vermogensrendementsheffing betaald. Deze wordt berekend, op de basis van de woningwaarde.
Beleggen heeft tegenwoordig meer succes dan sparen. De spaarrente is nu zo laag dat het nauwelijks nog wat oplevert. 

Kijk uit voor mogelijke heffingen uit box 1. Dit kan alleen als er extra activiteiten worden uitgevoerd, die niet meer onder het normale vermogensbeheer vallen. Let hierop want dit kan nadelig uitpakken. Dit kan het geval zijn, als je zelf panden gaat verbouwen of renoveren en daar winst uit haalt. Deze winst gaat buiten de grenzen van box 3. Je betaalt dan over je gehele rendement, 49,5% aan belasting. Dat is inclusief de waarde van het pand. Je rendement wordt een stuk lager, door het hoge belastingtarief uit box 1. 

Zakelijk investeren in vastgoed met een besloten vennootschap(bv)

Voor zakelijke investeringen gelden andere fiscale regels. Het gaat in dit geval om een besloten vennootschap. Het bedrijf betaalt dan namelijk vennootschapsbelasting. Tot 395.000 euro is dit 15%. Maar zodra er meer rendement wordt behaald, gaat de organisatie al 25,8% aan belasting betalen. Het is mogelijk om de winst aan een privépersoon toe te kennen. Dan wordt er dividendbelasting in rekening gebracht van 26,9%. Het grote nadeel hiervan, is dat je ook belasting over eventuele huurinkomsten gaat betalen. Daartegen wordt er wel naar het totale rendement gekeken. Daarover wordt dan belasting geheven. Dit in tegenstelling, tot een vast percentage uit box 3. Dit is dus niet van toepassing bij een zakelijke investering.

Op wat voor manieren kun je rendement ontvangen? 

Alle inkomsten, die je uit huur en eventuele verkoop ontvangt, kunnen het rendement flink ophogen. Vermijdt investeringen die vooral op emotie zijn gebaseerd. Doe onderzoek naar de marktprijzen en denk goed na, voordat je al je geld in een pand gaat steken. Je kunt namelijk ook je inzet voor een groot deel verliezen. Zet persoonlijke voorkeuren aan de kant en kijk vooral naar de cijfers. Dit betekent dat je jezelf niet laat leiden, door het uiterlijk van een huis. Investeren is plannen, analyseren en berekenen. Ook kun je onderzoek doen, naar eventuele successen van andere investeerders, in soortgelijk vastgoed. Verstandig en plantmatig denken, is de sleutel tot een succesvol rendement. Je kunt op die manier makkelijker de juiste weg inslaan. 

Je moet een duidelijk doel voor ogen hebben, samen met een duidelijk financieel plan van aanpak. Denk aan het succes, op zowel korte als lange termijn. Dit kan samenhangen met de juiste toekomstvisie. Ga je voor kapitaalgroei? Of wil je snel cashen? Bepaal dus zelf, hoe je over een periode van meerdere jaren, een aantrekkelijk rendement op kunt bouwen. Daarbij moet je snelle geldstromen even aan de kant schuiven. Dit vraagt dan ook om wat meer geduld. Ga daarbij na, wat voor soort onroerend goed nu hoog scoort en welk soort panden je succes gaan bepalen. 

Hoe moeilijk is beleggen in vastgoed? 

Iedereen kan leren beleggen in vastgoed. Het is wel handig, om over voldoende kennis van de markt te beschikken. Beginnende beleggers stappen nog wel is in de valkuil van emotie. Dit kan tot een verkeerde impulsaankoop leiden.

Investeren op emotie kan daarom nadelige gevolgen hebben. Daardoor heb je namelijk eerder de neiging, om objectieve zaken over het hoofd te zien. Je kunt hierdoor sneller, in een minder succesvol pand investeren. Daarbij moet er een middenweg zijn. Dus niet te snel, uit enthousiasme, een smak geld over de balk gooien. Het is verder ook niet de bedoeling dat je te lang wacht, zodra er zich een kans voordoet. Dan loop je misschien wel een mooie omzet mis. Sommige startende beleggers zijn te voorzichtig, uit angst voor de gevolgen. Ook al bouw je met beleggen een passief inkomen op, geduld is hierbij een schone zaak. En het kost zeker wat uitzoekwerk, om de juiste keuzes te maken.  

Wel is vastgoed een stuk minder complex dan cryptocurrency. Bovendien is vastgoed enorm toegenomen in populariteit, nu de woningmarkt zo duur is geworden. Hierdoor zijn de opties aantrekkelijker en heb je meer kans op een hoog rendement. 

Je kunt tegenwoordig al betrouwbaar in vastgoed investeren vanaf €100 Maak een account aan op BRXS en ontvang tijdelijk €20 cadeau. Begin nu met vastgoed beleggen via BRXS >>

Hoeveel levert een investering in vastgoed op? 

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je niet rijk hoeft te zijn, om een investering te doen. Je hoeft dus geen enorm startkapitaal neer te tellen. Ook hoef je geen (zakelijke) lening af te sluiten. Met wat spaargeld, kun je namelijk al beginnen met vastgoedinvesteringen. Gebruik geen geld dat je eigenlijk hard nodig hebt, voor andere zaken. Investeer alleen met geld, waarvan je zeker weet dat je het kunt gebruiken. 

Het is moeilijk om vooraf te bepalen, hoeveel rendement je gaat ontvangen. Investeerders ontvangen huurinkomsten en inkomsten uit de verkoop. Deze hangen af, van het soort pand. Het ene pand levert misschien 300 per maand aan huurinkomsten op, terwijl het andere pand zo een 5000 euro per maand oplevert. Een groot pand in uitstekende staat, kan voor tonnen tot miljoenen worden verkocht. Dan heb je wel een grote investering nodig. Het is logisch dat je met een lage investering van een paar honderd euro, kwalitatief een minder goed pand in bezit hebt. Het is dus de kunst, om dit pand tegen een aantrekkelijker tarief, te verkopen. Wel zal het rendement dan ook lager liggen. Hoe meer je investeert, hoe groter de kans op succes. 

Hoe begin je met vastgoed beleggen?

Als je eigen geld hebt, kun je direct starten met een investering. Het is natuurlijk ook een optie, om een beleggingshypotheek af te sluiten. Probeer meerdere geldverstrekkers, om de kans te vergroten dat je aanvraag goed wordt gekeurd. Je kunt bovendien de overwaarde van je eigen woning gebruiken. Een overwaarde vanaf 60.000 euro is vrij gebruikelijk. Financieringen aanvragen via particulieren of het afsluiten van een persoonlijke lening, zijn ook mogelijk. 

Doe altijd goed vooronderzoek. Het is belangrijk dat je weet waar je in investeert en hoe de markt zich beweegt. Hiervoor doe je onder andere onderzoek naar de plaats van het pand, de staat van het pand, buurtonderzoek en onderzoek naar de omgeving. Het is vanzelfsprekend dat een aantrekkelijke buurt meer succes zal hebben, dan een achterstandswijk. Kijk ook naar de huurgeschiedenis. Is het pand altijd verhuurd geweest? Of waren er perioden dat er geen vraag naar was? Onderzoek ook de verkoop- en verhuurcijfers van de omliggende woningen. Door hier naar te kijken, kun je een aanwijzing krijgen, van de populariteit in de omgeving. Kijk daarbij, welke kosten er voor een pand gelden. Betalen de huurders hoge gemeentelijke belastingen? Zijn er servicekosten? Dit kan namelijk deels bepalen, of een pand gewild is. Het is van belang om panden eerst onderling goed te gaan vergelijken, voordat je een keuze maakt.

Zoek een goede huurder. Kies altijd een huurder met een betrouwbaar verleden. Je kunt besluiten om je huurders te screenen op betrouwbaarheid. Controleer bijvoorbeeld of er in het verleden sprake is geweest, van wanbetaling en eventuele huurachterstanden. Als je pand leegstaat, draai je bovendien zelf op voor de huurkosten. Vergeet niet dat je belastbaar inkomen uit eigen verhuur, in box 1 wordt berekend. 

Investeren in vastgoed, kan dus absoluut een prettig inkomen opleveren. Het is echter onmisbaar om over goede kennis te beschikken, voordat je een poging waagt. Handel dus niet te impulsief en doe goed (voor)onderzoek. 

Je kunt tegenwoordig al betrouwbaar in vastgoed investeren vanaf €100 Maak een account aan op BRXS en ontvang tijdelijk €20 cadeau. Begin nu met vastgoed beleggen via BRXS >>

Bronnen:

https://www.wereldwijdleven.com
https://www.ibacoaching.nl
https://www.firm24.com/blog/investeren-in-vastgoed-in-prive-of-middels-een-bv
https://www.finner.nl/vermogensbeheer/beleggen-in-vastgoed
https://www.verbouwkosten.com/geld-verdienen-met-vastgoed
https://sonsrealestate.nl/beleggen-in-vastgoed-voor-beginners

Barend de Ronde
Barend de Ronde

In mijn dagelijks werk ben ik voorman hovenier van beroep. Daarnaast maak ik websites en lever ik domeinnamen met hosting. Ook onderhoud ik websites voor bedrijven. Zelf run ik een aantal websites voor extra inkomen. Dat is iets waar ik graag aan werk en wil laten groeien.

Deze kennis deel ik graag met anderen door middel van interessante blog artikelen. Ik link daarbij naar producten en diensten die ik van onschatbare waarde acht.

Artikelen: 50

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *