Investeren is een zeer aantrekkelijke manier om je vermogen te laten groeien. Waar je bij een baan of onderneming constant moet leveren, kun je op het gebied van investeren de tijd het werk laten doen. Je kunt geld voor jou laten werken in plaats van dat jij voor geld werkt. Voor velen een ideaal scenario. Al is investeren niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Bovendien wordt het pas echt interessant wanneer je al een aardig vermogen hebt opgebouwd met andere activiteiten. Een baan of onderneming brengt geld binnen, een investering kan je geld vermeerderen. Voor velen een interessante optie om mee aan de slag te gaan. Investeren kan in vele soorten en maten. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in crypto, personen of vastgoed. Daar gaan we het in deze blog echter niet over hebben. We gaan het hebben over hoe je kunt investeren in bedrijven. Hoe je dit doet? In deze blog ontdek je de basis die je daarvoor nodig hebt. Je leert onder andere hoe je dit kunt doen, of het moeilijk is en wat de risico’s zijn.
Hoe kun je investeren in bedrijven en waar moet je op letten?
Investeren in bedrijven kan op verschillende manieren. In deze blog behandelen we er drie. Daarnaast vertellen we je per investeringsmethode wat de risico’s zijn en waar je dus op moet letten.
Privé investeren in nieuwe bedrijven (start-ups)
De eerste optie is het privé investeren in nieuwe bedrijven. Hierbij investeer je in start-ups die geld nodig hebben om hun bedrijf draaiende te krijgen. Dit is een zeer risicovolle manier van investeren in bedrijven. Start-ups hebben in de meeste gevallen namelijk geen of weinig track record waarmee ze kunnen laten zien wat ze in het verleden allemaal hebben gepresteerd. Je kan je investering dus meestal niet baseren op feitelijke data. Je moet het dan doen met de ideeën en woorden van de ondernemer(s) achter het bedrijf.
Wat investeren in start-ups voor veel mensen tóch aantrekkelijk maakt, is het feit dat hier extreem veel rendement mee te behalen valt. Wanneer de start-up nog klein is, kun je vaak voor een klein bedrag een groot deel van de aandelen overnemen. Wanneer de start-up tien jaar laten een miljoenenbedrijf is geworden, kun je wel stellen dat je een flinke klapper hebt gemaakt. Voor de meeste start-ups komt het echter niet zo ver. De overgrote meerderheid is binnen vijf jaar failliet. Wees dus bewust van het risico van het privé investeren in nieuwe bedrijven.
Investeren in beursgenoteerde bedrijven
De tweede manier om in bedrijven te investeren is het investeren in beursgenoteerde bedrijven. Dit is de snelste, makkelijkste en veiligste manier. Investeren in beursgenoteerde bedrijven kan namelijk eenvoudig via platformen zoals DEGIRO, eToro of plus500. Je kan hierbij in een paar minuten een account aanmaken en direct handelen in ’s werelds grootste bedrijven zoals Apple, Coca-Cola en/of Tesla. Wat deze vorm van investeren in bedrijven zeer interessant maakt, is de jarenlange data die je bij de meeste bedrijven gratis tot je beschikking hebt. Je kan tot in detail zien hoe bedrijven de afgelopen jaren hebben gepresteerd. Op basis daarvan kun je een goede inschatting maken van de toekomst van het bedrijf. Je investeert dan op basis van feiten.
Toch heeft het investeren in beursgenoteerde bedrijven ook een keerzijde. Ten eerste zijn de winstmarges vaak laag. Wanneer een bedrijf succesvol is, is het slechts een kwestie van tijd totdat dit in de aandelenkoers is verwerkt. De meeste beursgenoteerde bedrijven hebben dan ook relatief hoge koersen. Deze zullen nog maar zelden zo veel stijgen als een start-up kan doen. De grootste winsten zijn al gemaakt. Daarnaast wordt er zeer veel gehandeld in beursgenoteerde bedrijven. Deze moordende concurrentie maakt het lastig om winstgevend te zijn. Toch is het investeren in beursgenoteerde bedrijven zeker voor de beginnende investeerder aan te raden. Het is een veilige manier om kennis te maken met het vak.
Investeren in mkb-bedrijven buiten de beurs
Een derde manier van het investeren in bedrijven is het investeren in mkb-bedrijven buiten de beurs. Dit is eigenlijk de tussenfase van start-up naar beursgenoteerd bedrijf. Een mkb-bedrijf maakt namelijk wel al winst, maar is (nog) niet beursgenoteerd. Dit kan enerzijds komen doordat ze dit zelf niet willen, of anderzijds doordat ze hier simpelweg nog te klein voor zijn.
Investeren in mkb-bedrijven is een stuk meer risicovol dan het investeren in beursgenoteerde bedrijven, maar wel een stuk veiliger dan het investeren in start-ups. De winstmarges bij het investeren in mkb-bedrijven liggen dus over het algemeen ook lager dan bij het investeren in start-ups, maar weer hoger dan bij het investeren in beursgenoteerde bedrijven. Overigens zijn er hierbij altijd enkele uitzonderingen op de regel.
Is het moeilijk om in bedrijven te investeren?
Of het moeilijk is om in bedrijven te investeren hangt er vanaf hoe moeilijk je het voor jezelf maakt. Wat zijn bijvoorbeeld je doelen? Investeren in bedrijven kan iedereen. Een 10% winstmarge pakken in 10 jaar tijd kunnen veel mensen. Een winstmarge van 1000% behalen kunnen echter maar weinig mensen.
Beginnen met investeren is dus absoluut niet moeilijk. Het is aan te raden om een account aan te maken op bijvoorbeeld DEGIRO, eToro of plus500 en met een klein bedrag te beginnen. Zo maak je op een veilige manier kennis met het vak. Je leert namelijk niet het beste en het snelste door oneindig boeken of artikelen te lezen, maar door het zelf te doen. Wanneer je na verloop van tijd voldoende ervaring hebt opgedaan, kun je voor jezelf overwegen of je ook meer risicovolle investeringen wil gaan doen zoals bijvoorbeeld in start-ups of mkb-bedrijven.
Moet je zelf actief zijn binnen het bedrijf?
Wanneer je gaat investeren hoef je niet zelf actief te zijn binnen het bedrijf. Dat is overigens juist de grote kracht van investeren. Je helpt een bedrijf aan kapitaal, zij doen vervolgens met behulp van jouw kapitaal het werk en jullie genieten allebei een deel van de winst. De waarde die jij toevoegt aan het succes van het bedrijf is je kapitaal. Het bedrijf kan hiermee bijvoorbeeld voorraad inkopen of een marketingstrategie opzetten. De waarde die het bedrijf vervolgens levert is het runnen van het bedrijf en de dagelijkse arbeid. Zo dragen jullie allebei een belangrijke steen bij en verdienen jullie dus ook allebei een deel van de winst.
Als investeerder hoef je het werk niet te doen, je laat het geld voor jou werken. Dat maakt investeren voor veel mensen uiterst interessant. Vooral wanneer je al vermogend bent en je je kapitaal wil vergroten en/of vasthouden.
Wat zijn de risico’s?
Zoals eerder al genoemd brengt iedere investeringsoptie risico’s met zich mee. Voor de ene optie (investeren in start-ups) is dit risico groot, voor de andere optie (investeren in beursgenoteerde bedrijven) is dit risico klein. Waar je ook in gaat investeren, risico hebt je altijd. Je risico is namelijk ook je winstmarge. Wanneer het risico 0% zou zijn, zou je winstmarge vrijwel altijd ook 0% zijn. Je kunt de winstmarge zien als een beloning voor het risico dat jij durft te nemen. Het is dus de kunst om een bedrijf te vinden dat er voor de buitenwereld risicovol uitziet, maar waarvan jij weet dat ze waarschijnlijk zullen slagen.
Wat die risico’s zijn? Het verliezen van je geld. Het ergste wat er kan gebeuren wanneer je investeert in een bedrijf, is dat het bedrijf failliet gaat. Vaak verlies je dan al je geld. Hoewel dit zeker bij beursgenoteerde bedrijven niet vaak voorkomt, is het toch belangrijk om hier rekening mee te houden. Investeer dus nooit met geld dat je niet kunt missen en houd er altijd rekening mee dat je het kan verliezen.
Hoe kun je investeren via de beurs?
Investeren via de beurs is uitermate makkelijk, snel en veilig. Het enige wat je hoeft te doen, is een account aanmaken bij een broker zoals bijvoorbeeld DEGIRO, eToro of plus500. Vervolgens kun je geld storten, een bedrijf uitzoeken en beginnen. Wanneer je nieuw bent, is het altijd aan te raden om met een klein bedrag te beginnen.
Hoe kun je rechtstreeks aandelen kopen van een bedrijf?
Om rechtstreeks aandelen te kopen van een bedrijf dien je het bedrijf te benaderen. Dit kun je zelf doen of met behulp van een tussenpersoon. Wanneer je de aandelen rechtstreeks koopt, zit er geen broker tussen die transactiekosten of een deel van de winst kan innen. De overname van rechtstreekse aandelen wordt vastgelegd in een koopovereenkomst. Over het algemeen wordt het rechtstreeks kopen van aandelen vooral door zeer vermogende investeerders gedaan.
Hoe investeer je in start-ups?
Net als bij het rechtstreeks kopen van aandelen moet je bij het investeren in start-ups contact opnemen met het bedrijf. Dit kan enerzijds zelf of anderzijds met de hulp van een tussenpersoon.
Is crowdfunding aan te raden?
Crowdfunding is een vierde manier om in bedrijven te investeren. Er zijn verschillende crowdfunding platforms die dit mogelijk maken. Bij crowdfunding investeringen word je geen deeleigenaar van een bedrijf, maar leen je je geld aan een bedrijf. Mocht het bedrijf groeien en winstgevend worden, dan ontvang jij na verloop van tijd rente op jouw lening. Crowdfunding is aan te raden wanneer je oprecht gelooft in het bedrijf.
Bronnen:
–https://www.investeerders.nl/
–https://www.nlinvesteert.nl/
–https://www.captin.nl/
–https://www.firm24.com/
–https://www.kvk.nl/
–https://www.geldvoorelkaar.nl/
[…] andere manier om je vermogen te laten stijgen met beleggingen is door middel van het investeren in bedrijven waarvan de waarde toeneemt. Stel dat je voor €10 een aandeel van ING hebt gekocht en dat ING over […]