Veel mensen dromen ervan om ooit een boek te gaan schrijven. Bij de meesten komt dit echter nooit van de grond. Dit komt enerzijds doordat ze er nooit echt de tijd voor nemen en anderzijds doordat ze eigenlijk ook niet weten waar ze zouden moeten beginnen. Voor deze laatste groep mensen is dit artikel. In dit artikel ontdek je namelijk de 4 basisstappen voor het schrijven van een boek. Deze stappen gelden zowel voor fysieke boeken als voor e-books. Tot slot leer je in dit artikel hoe je een boek of e-book publiceert.
Waarom zou je een boek schrijven?
Of je nu jouw levensverhaal, jouw branchekennis of een fictief verhaal wil vastleggen: dit artikel gaat je zeker verder helpen bij het schrijven van een boek. Voordat we daar dieper op induiken, gaan we het eerst hebben over waarom je een boek of e-book zou willen schrijven. Dat is waar we het in dit deel over gaan hebben. Om dit te doen, zetten we de 3 belangrijkste redenen voor het schrijven van een boek voor je op een rij.
Reden 1: als verdienmodel
De eerste reden voor het schrijven van een boek of e-book, is dat het de potentie heeft om er geld mee te verdienen. Wanneer je boek aanslaat op de markt en er veel exemplaren van worden verkocht, verdien je namelijk een hoop geld ermee. Het is immers jouw werk. Uiteraard gaat er een percentage naar de druk- en verkoopkosten, maar per verkocht exemplaar blijft er echt wel een bedrag voor jou over. Het schrijven van een boek kan dus een passief verdienmodel opleveren dat tot hoge bedragen kan oplopen.
Reden 2: als nalatenschap
Een tweede reden voor het schrijven van een boek kan zijn dat je het als nalatenschap doet. Sommige mensen doen dit aan het eind van hun leven. Zo kun je je levensverhaal of je levenslessen overzichtelijk en compact bewaren. Zo kun je ook na je overlijden met jouw kennis en/of verhalen nog steeds invloed uitoefenen op de wereld. Bovendien is dit een heel waardevol geschenk voor je familie en nageslachten. Zo kunnen zij over 200 jaar nog steeds lezen hoe jij was, wat je deed en/of wat je meemaakte.
Reden 3: passie
Ten derde kun je natuurlijk ook een boek schrijven omdat het je passie is. Mensen met een passie voor schrijven vinden het vaak geweldig om hun schrijfkunsten in een boek te vereeuwigen. Het schrijven van een boek hoeft dus niet altijd grotere redenen te hebben. Het schrijven zelf kan ook simpelweg je passie zijn. Ook voor deze mensen is het volgende deel van dit artikel interessant. Je kan namelijk wel passie en misschien zelfs talent hebben om te schrijven, maar dan weet je nog niet hoe je hier een boek van maakt.
Hoe schrijf je een boek?
Er zijn 4 basisstappen bij het schrijven van een boek. In dit deel zetten we ze overzichtelijk voor je op een rij.
Onderwerp en deelonderwerpen
De eerste stap bij het schrijven van een boek, is het bedenken van een hoofdonderwerp en deelonderwerpen. Voordat je kan beginnen met schrijven, moet je natuurlijk wel weten waarover je gaat schrijven. Het onderwerp van je boek hangt sterk af van de reden waarom je een boek gaat schrijven. Schrijf je om eraan te verdienen? Dan moet je zeker weten dat je een onderwerp kiest waar genoeg markt voor is. Schrijf je puur vanuit passie? Dan kun je natuurlijk het beste kiezen voor een onderwerp waar jij het liefst over schrijft.
Wanneer je je onderwerp hebt gekozen, is het tijd voor de deelonderwerpen. Schrijf je bijvoorbeeld een boek over economie? Bedenk dan of deelonderwerpen als inflatie, koopkracht, beleggen, centrale banken en/of belastingen relevant zijn voor je boek.
Kaders stellen
Wanneer je weet waarover je gaat schrijven, is het van belang om voor jezelf kaders te gaan stellen. Je kan deze stap zien als het aanleggen van de witte belijning van een voetbalveld: binnen deze kaders mag gespeeld worden. Bepaal dus voor jezelf welke onderwerpen je schrapt en waar je juist dieper op in wil gaan. Zonder deze structuur ga je tijdens je schrijfsessies alle kanten op en is de kans klein dat er een succesvol boek uit gaat komen. Bij een boek gaat het er niet om dat je alle kennis opschrijft die je hebt. Hoge kwaliteit is veel belangrijker. Durf dus ook dingen weg te laten uit je boek. Mogelijk dat het in een eventueel vervolg op dit boek veel beter van pas komt. Met het stellen van de kaders in stap 2 bepaal je de grenzen waarbinnen je in stap 3 volledig je gang kan gaan.
Schrijven
Nu je de kaders hebt bepaald, is het tijd om ze te gaan invullen. Deze stap bestaat volledig uit het schrijven en gaat waarschijnlijk het langste duren. Aangezien je de kaders al hebt bepaald, kun je in deze stap volledig je gang gaan. Zolang je je maar aan de door jou vastgestelde kaders houdt. Het is aan te raden om in deze stap niet te veel na te denken over ieder woord. Je kan het beste gewoon blijven schrijven. Een tip om dit succesvol te doen, is door te schrijven in een ruimte waarin jij je het beste voelt en waarin jouw creativiteit het beste naar boven komt.
Structureren en verbeteren
Nadat je na vele uren schrijven stap 3 hebt afgerond, is het tijd voor de laatste basis stap tot het schrijven van een boek. Deze stap bestaat uit het structureren en verbeteren van je boek. Het is aan te raden om hierbij de hulp van een extern persoon in te schakelen. Hij of zij kijkt met een hele andere blik naar je werk dan jijzelf doet. Dit kan je geweldige inzichten tot het verbeteren van je werk opleveren. Bij zo een controlesessie wil je op zijn minst de volgende 4 dingen doen.
Ten eerste wil je controleren of je je daadwerkelijk aan alle door jou gestelde kaders hebt gehouden. Ben je ergens uit de bocht gevlogen? Dan is dit hét moment om het te verbeteren.
Zorg er daarnaast voor dat er een kloppende structuur in je boek zit en dat de verschillende hoofdstukken goed op elkaar aansluiten. Verplaats je hierbij in de lezer.
Wanneer de kaders en de structuur kloppen, is het ten derde is het belangrijk om te kijken naar de spelling en schrijfstijl van je boek. Zijn alle fouten gladgestreken? Is je schrijfstijl over het gehele boek gezien vergelijkbaar met elkaar? Waarschijnlijk niet, gebruik deze stap daarom om dit soort dingen te verbeteren.
Ten vierde is het goed om te kijken of je de kwaliteit van de informatie of verhaallijn van je boek nog kunt verbeteren. Zodra een boek is gepubliceerd, kun je niet meer terug. Zorg er dus voor dat je van tevoren ruim de tijd neemt om alle plooien glad te strijken en jouw beste werk ervan te maken.
Hoe publiceer je een boek?
Wanneer de inhoud van je boek af is, is het tijd om het te gaan publiceren. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je er namelijk onder andere voor kiezen om een samenwerking aan te gaan met een professionele uitgever, een 50/50-uitgever of alles zelf te doen.
Een professionele uitgever
Wanneer je de samenwerking aangaat met een professionele uitgever, is de kans groot dat de publicatie van jouw boek een succes wordt. Deze uitgevers zijn namelijk zeer ervaren met het publiceren van boeken en hebben bovendien al een naam opgebouwd. Voorbeelden van bekende Nederlandse uitgeverijen zijn Veen Bosch & Keuning en De Bezige Bij.
Het probleem bij dit soort gevestigde uitgeverijen, is het feit dat ze niet snel een samenwerking zullen aangaan. Ze willen namelijk winst maken met de samenwerking en tegelijkertijd hun naam van goede uitgeverij hoog houden. Ze zullen daarom enkel samenwerken met de beste en vaak gevestigde schrijvers. Wanneer jij voor het eerst een boek uitbrengt, is de kans klein dat je hiertussen komt. Een 50/50-uitgever kan in dat geval mogelijk meer uitkomst bieden.
Een 50/50-uitgever
Bij een 50/50-uitgever investeren zowel jij als schrijver als de uitgeverij 50% van de publicatiekosten. Jullie ontvangen vervolgens ook allebei 50% van de winst die wordt gemaakt met het boek. Dit maakt de drempel tot een samenwerking voor dit soort uitgeverijen lager.
Alles zelf doen
Ten derde kun je er ook voor kiezen om de gehele publicatie van je boek zelf te doen. Dit vergt wel de nodige ontwerp-, marketing- en verkoopskills. Er zijn twee grote voordelen van het volledig zelf publiceren van je boek. Ten eerste zijn de winsten volledig voor jezelf en ten tweede is het zelf publiceren van een boek een leerzaam proces.
Hoe publiceer je een e-book?
Wanneer je ervoor hebt kiest om een e-book te maken in plaats van een fysiek boek, is de publicatie ervan een stuk eenvoudiger. In tegenstelling tot een fysiek boek hoeft een e-book namelijk niet gedrukt, opgeslagen en verzonden te worden. Om deze reden kun je een e-book vrij makkelijk zelf publiceren of aanbieden op digitale platformen. E-books hebben echter ook twee grote nadelen. Ten eerste is er een stuk minder vraag naar. Mensen lezen nou eenmaal liever op papier. Daarnaast is de verkoopprijs van e-books doorgaans een stuk lager dan die van fysieke boeken. Dit heeft een negatief effect op de winstmarge van e-books.
Bronnen:
[…] In dit bericht lees je meer over het schrijven en publiceren van boeken en e-books. […]