Investeren in digitaal vastgoed

Leestijd: 6 minuten

Bijna iedereen heeft wel eens van vastgoed gehoord. Zoals de naam al zegt worden hiermee “vaste” goederen bedoeld. Dit soort goederen zitten vaak letterlijk vast aan de grond. Daarnaast is hun waarde vaak ook behoorlijk vast. Dat wil zeggen dat de waarde ervan meestal niet (sterk) fluctueert. Aangezien de waarde van vastgoed meestal stabiel blijft, groeit de geldprijs van vastgoed vaak mee met de inflatie. Gaat de inflatie omhoog? Dan stijgt je vastgoed mee. Niet omdat het meer waard wordt, maar omdat er dan meer geld nodig is om eenzelfde waarde te krijgen. Dit maakt vastgoed voor veel investeerders aantrekkelijk. Bovendien kan het maandelijks wederkerende verhuurinkomsten opleveren. Voorbeelden van vastgoed zijn flats, appartementen en panden. Inmiddels zijn we in de 21e eeuw beland en heeft de vastgoedwereld een interessante toevoeging gekregen in de vorm van digitaal vastgoed. Dat is waar we het in dit artikel over gaan hebben. Wat is digitaal vastgoed? Waar vind je het? Hoe investeer je erin? In dit artikel ontdek je wat je moet weten over digitaal vastgoed.

Wat is digitaal vastgoed?

Digitaal vastgoed werkt volgens dezelfde principes als regulier vastgoed. Bij beide vormen van vastgoed koop je een waardevast goed. Het doel hiervan is om winst te maken op je investering. Dit kan enerzijds door de inflatie het werk te laten doen, of anderzijds door je vastgoed eigendom te verhuren. Een combinatie van beide opties kan natuurlijk ook. 

Waar je bij regulier vastgoed een fysiek goed koopt, koop je bij digitaal vastgoed een digitaal goed. Meestal zijn dit websites. Dat is waar we het in dit artikel over gaan hebben. 

Waar vind je digitaal vastgoed?

Er zijn meerdere plekken waar je digitaal vastgoed kunt vinden. We zetten ze voor je op een rij. 

Websites

Er zijn meerdere websites waarop digitaal vastgoed wordt aangeboden. Dit is een van de veiligste en makkelijkste manieren om digitaal vastgoed aan te schaffen. Dit soort websites fungeren als tussenpersoon tussen de aanbieder van digitaal vastgoed en de koper ervan. Doordat ze een veilige en gemakkelijke transactie mogelijk maken, ontvangen ze wel een percentage per transactie. Voorbeelden van deze websites zijn sitedeals.nl, websitestekoop.nl en flippa.com.

Marktplaats

Ook op Marktplaats worden er genoeg websites aangeboden. Een van de grootste voordelen van Marktplaats is dat zij geen percentage pakken op de transacties die ze mogelijk maken. Hierdoor betaal je alleen de daadwerkelijke prijs die de aanbieder vraagt. Zeker bij grotere bedragen kan dit je aardig wat geld besparen. Een nadeel van Marktplaats is dat het niet 100% veilig is. Oplichting komt heden ten dage nog altijd voor. Alhoewel Marktplaats hier zo veel mogelijk tegen probeert op te treden, zijn sommige oplichtingsgevallen helaas lastig te voorkomen. Wanneer je ervoor kiest om Marktplaats te gebruiken voor de aanschaf van digitaal vastgoed, is het aan te raden om goed op je hoede te zijn. De Gelijk Oversteken functie van Marktplaats kan helpen om oplichting tegen te gaan.

Facebook groepen

Een andere plek waar digitaal vastgoed te vinden is, zijn Facebookgroepen. Er bestaan voor bijna ieder onderwerp wel niche groepen op Facebook. Hier komen vaak mooie buitenkansjes langs. Bij Facebookgroepen is het wel belangrijk om er snel bij te zijn. Zéker wanneer het een mooie aanbieding betreft. De concurrentie is namelijk vaak scherp in dit soort niche groepen. Wanneer je je meldingen aanzet, vergroot dit je kans op een mooie deal.

Direct contact

De vierde optie voor het vinden van digitaal vastgoed, is door direct contact op te nemen met een website eigenaar. Hiermee ben je de concurrentie meestal voor. Dit levert vaak mooie deals op. Enerzijds omdat de concurrentie laag is en anderzijds omdat er geen tussenpersoon is die een percentage op de deal pakt. Het grote nadeel van het direct contact opnemen met website eigenaren voor het vinden van digitaal vastgoed, is het feit dat zij in verreweg de meeste gevallen hun website willen behouden. Anders hadden ze het waarschijnlijk wel al op een platform aangeboden. Toch zijn er enkele uitzonderingen. Met het juiste aanbod op het juiste moment kun je door middel van direct contact met de eigenaar geweldig digitaal vastgoed aanschaffen.

Waar moet je op letten bij digitaal vastgoed?

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij digitaal vastgoed. We sommen er een aantal voor je op. Zo krijg je een goed beeld van wat een goede investering is en wat een mindere investering is. Dit kan je een hoop tijd, geld en moeite besparen.

Maandelijkse omzet

De maandelijkse omzet staat aan de basis van de waarde van een website. Een website met een maandelijkse omzet van €10.000 is logischerwijs meer waard dan een website met een maandelijkse omzet van €200. Toch is het van belang om niet alleen naar de huidige maandelijkse omzet te kijken, maar vooral ook naar de potentiële toekomstige maandelijkse omzet. Hier zit namelijk je winst. Een maandelijkse omzet die op dit moment al hoog is, zit volop in de verkoopprijs van de website berekend. Een potentiële toekomstige maandelijkse omzet vaak nog niet. Wanneer jij erin slaagt om die omzet te bereiken, ga je na verloop van tijd gegarandeerd winst maken op je investering. Zoek dus naar een website waarin jouw toegevoegde waarde de omzet verhoogt. Hiervoor is eerlijkheid, zelfkennis en kennis over online ondernemen essentieel. Anders kan het vaak vele jaren duren voordat je digitale vastgoed eventueel winstgevend wordt.

Wederkerende bezoekers

Ten tweede zijn ook het aantal wederkerende bezoekers een zeer belangrijke pijler die de waarde van een website bepaalt. Een website met veel wederkerende bezoekers heeft veel meer potentie dan een website die er maar weinig heeft. Investeer dus in een website met veel wederkerende bezoekers.

Track record

De derde pijler die bepaal of een investering kansrijk is, is het track record. Het track record van een website geeft weer wat het in het verleden heeft gepresteerd. Vaak is dit een afspiegeling van wat er in de toekomst gaat gebeuren. Een website die al 10 jaar groeiende is, heeft bijvoorbeeld een geweldige lange termijn potentie. Dat zou een goede investering zijn. Een website die daarentegen pas een paar maanden actief is, heeft op de lange termijn een zeer moeilijk in te schatten kans op succes. Pas hier dus mee op. Je kan waarschijnlijk beter iets meer betalen voor een website met een grote slagingskans, dan iets minder betalen voor een website met een onzekere slagingskans. Aan de andere kant hebben websites met een onzekere slagingskans over het algemeen wel een hogere potentiële winstmarge. Hierin dien je voor jezelf een keuze te maken.

Hoe investeer je in digitaal vastgoed?

Investeren in digitaal vastgoed bestaat uit drie kernstappen. Eerst moet je (via een van bovenstaande manieren) een website vinden. Vervolgens is het aan te raden om goed na te gaan wat de slagingskansen van de investering zijn. Om dit goed in te schatten kun je kijken naar de maandelijkse omzet van de website, het aantal wederkerende bezoekers en het track record. Verwacht je dat het een succes wordt? Dan is het tijd voor de transactie. Dit kan via een van bovenstaande (beveiligde) platforms of direct met de eigenaar.

Hoe  verhoog je de waarde van jouw digitale vastgoed?

Wanneer jij jouw website hebt aangeschaft, is het tijd om de waarde ervan te verhogen. Dit kun je op meerdere manieren doen. 

Inflatie

Ten eerste kun je de inflatie het werk laten doen. De initiële waarde blijft dan hetzelfde, alleen door de jaarlijkse inflatie wordt het geldbedrag dat tegenover deze waarde staat jaarlijks steeds hoger. 

Omzet verhogen

Een tweede manier om de waarde van je website te verhogen, is door de omzet die het genereert te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door je bezoekersaantallen te verhogen met een contentstrategie. Een andere goede manier om de omzet van je website te verhogen, is door de conversieratio van je website te verbeteren. De conversieratio geeft het aantal bezoekers weer dat daadwerkelijk overgaat tot een actie op je website. Een voorbeeld van zo een actie is het aanschaffen van een product. Bij een lage conversieratio, zoals een van 0,02, schaffen er per 100  bezoekers 2 bezoekers een product aan. Bij een hoge conversieratio, zoals een van 0,20, schaffen er per 100 bezoekers 20 bezoekers een product aan. Je kunt je wel voorstellen dat dit een belangrijk getal is. Wil je je omzet verhogen? Verhoog dan je conversieratio. 

Meer wederkerende bezoekers

Een derde manier om de waarde van je website te verhogen, is door het aantal wederkerende bezoekers te verhogen. Wederkerende bezoekers zijn namelijk zeer waardevol als het gaat om websites. Dit zijn de bezoekers die zich het meest met jou of je bedrijf verbonden voelen. Zij vertegenwoordigen daarom een hogere potentiële waarde dan nieuwe bezoekers. Wil je de waarde van je website verhogen? Richt je website en het marketingsysteem erachter dan zodanig in dat bezoekers blijven terugkeren. 

Hoe verdien je geld met digitaal vastgoed?

Geld verdienen met digitaal vastgoed duurt in de meeste gevallen lang. Vaak gaan er jaren overheen voordat je jouw digitale vastgoed met winst kan verkopen óf dat het zoveel omzet heeft gegenereerd dat je het investeringsgeld eruit hebt gehaald. Wanneer het tijd is om het geld te innen, kun je jouw digitale vastgoed verkopen. Dit kan op dezelfde manieren als ze aanschaf ervan. Namelijk via eerder genoemde speciale websites, Marktplaats, Facebook groepen of door middel van direct contact. 

Bronnen:

www.leroyseijdel.nl
www.doublesmart.nl
www.moosty.nl
www.verdienjegeldonline.nl

Barend de Ronde
Barend de Ronde

In mijn dagelijks werk ben ik voorman hovenier van beroep. Daarnaast maak ik websites en lever ik domeinnamen met hosting. Ook onderhoud ik websites voor bedrijven. Zelf run ik een aantal websites voor extra inkomen. Dat is iets waar ik graag aan werk en wil laten groeien.

Deze kennis deel ik graag met anderen door middel van interessante blog artikelen. Ik link daarbij naar producten en diensten die ik van onschatbare waarde acht.

Artikelen: 50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *