Waarom bloggen zoveel geld verdient

Leestijd: 5 minuten

Blogger worden, wordt meestal geboren uit een passie en een bijzondere interesse. Maar zelfs als je gaat beginnen met een blog als een hobby, zul je vaak veel tijd en energie in je eigen webproject steken.

Deze inspanning kan financieel lonen wanneer je begint te bloggen als een pro. Als de belangrijkste voorwaarden daarvoor voldaan zijn, kun je bloggen voor geld. Daarvoor zijn veel mogelijkheden ter beschikking.

In dit artikel vertel ik je de basis principes voor een succesvolle blog en hoe ook jij daarmee veel geld kunt gaan verdienen. Verderop in dit artikel lees je hoeveel geld bloggers verdienen met hun blog.

Basisprincipes voor een commercieel succesvolle blog

Een eigen blog – ook al is die van zeer hoge kwaliteit en professioneel voorbereid – levert niet direct grote winsten op. Achter een succesvolle bloggen voor geld schuilt een aanzienlijke tijdsinvestering: wie zich op dit gebied professioneel wil vestigen, moet dus veel geduld hebben.

Discipline en bloggen als een pro zijn basisvereisten als je echt geld wilt verdienen met bloggen. Maar dat alleen is niet genoeg om te overleven op de enorme online markt.

Hoe ga je te werk?

Een niche vinden en gebruiken

Een fout die veel mensen die beginnen met een blog maken wanneer ze proberen geld te verdienen met hun inhoud: ze hebben geen duidelijk afgebakend onderwerp.

Zowel vanuit strategisch oogpunt als vanuit het oogpunt van je eigen motivatie is het zinvol een duidelijk omschreven onderwerp te behandelen dat je boeit en interesseert. Blogger worden, betekent dat je eerst voldoende moet nadenken over het blogonderwerp. Als je met je onderwerp een niche vindt, bereik je een duidelijk definieerbare doelgroep en bouw je zo een duidelijk afgebakend en loyaal lezerspubliek op. En het is juist deze doelgroep die lucratief is voor adverteerders die bijvoorbeeld reclamebanners op een blog willen plaatsen. Doelgroepgerichtheid speelt een belangrijke rol voor ondernemingen. Vooral zogenaamde affiliatieadvertenties werken alleen in de juiste omgeving.

Een betekenisvol domein met een bijpassende extensie

Dit kan helpen om je blog besproken te krijgen en op lange termijn op de markt te vestigen. Sinds 2016 is het voor websitebeheerders mogelijk om bijvoorbeeld een blogdomein te registreren om bezoekers vanaf het begin te laten zien wat ze op de betreffende URL kunnen verwachten. Bij sommige domeinaanbieders heb je ook de mogelijkheid om je eigen adres te registreren met zo’n “.blogdomein”.

De snelste en meest betaalbare hoster

  • Onafhankelijke hostingprovider
  • Snelste hostingprovider
  • Professionele telefonische helpdesk
  • Hosting op enterprise hardware
  • Meer dan 12.500 klanten gingen je voor

Verkeer opbouwen

Bij klassieke gedrukte advertenties bepaalt het oplagecijfer de waarde van een advertentieruimte. Met je blog geld verdienen betekent dat de beslissende factor het verkeer is dat je met je artikels genereert. Voor veel adverteerders is een blog met maar enkele honderden bezoekers per dag gewoon oninteressant. Dit kan echter niet worden veralgemeend, want voor individuele bedrijven kan een klein lezerspubliek zeker interessant zijn als bijvoorbeeld een gespecialiseerd publiek wordt bereikt dat juist de doelgroep is van de adverteerder.

Een ding is echter zeker: verkeer is een belangrijke factor voor pay-per-click advertenties en bij affiliatie marketing. Een groot lezerspubliek is echter voor geen enkele blogger zomaar weggelegd. Je moet je lezers “verdienen” door volharding en inzet en ze ook vasthouden door regelmaat, actualiteit en relevantie van de inhoud. Want alleen met veel trouwe lezers kun je met bloggen geld verdienen. In dit verband moet ook de kwestie van de hosting worden verduidelijkt: als je commerciële ambities hebt, moet je er een punt van maken om je blog zelf te hosten.

Netwerken tussen bloggers

Netwerken is een belangrijke factor voor een succesvolle blog – omdat relevantie ook voortkomt uit een navenant groot netwerk. Wat dit betreft, moet je het idee van concurrentie achterwege laten en goede en relevante inhoud van andere blogs linken. Als je berichten deelt of citeert uit teksten – de verbinding met de vermeende concurrentie levert je in twee opzichten voordelen op.

Ten eerste waardeert je eigen lezerspubliek deze “service” en blijft het bij de blogger. In plaats van bang te zijn lezers te verliezen aan de gelinkte blog, moet je jezelf positioneren als een plaats waar je terecht kunt voor goede inhoud. En ten tweede, veel bloggers verbinden dergelijke links met backlinks, die op hun beurt hun eigen ranking verhogen.

Met je blog geld verdienen: de klassieke bronnen van inkomsten

Direct marketing

Bij direct marketing verhuur je als blogger de gratis advertentieruimte op je pagina rechtstreeks aan de adverteerder. Onafhankelijk beheerde advertentieruimte kan zeer lucratief zijn, want in tegenstelling tot AdSense of vergelijkbare online diensten, gaan alle inkomsten rechtstreeks naar de blogger. Maar het zelf beheren betekent ook veel moeite – vooral als het gaat om het werven van nieuwe reclamepartners. In de praktijk is gebleken dat bloggers gratis advertentieruimte op hun site markeren en alle relevante informatie (mediagegevens, advertentietarieven, enz.) op een overeenkomstige subpagina vermelden.

Gesponsorde berichten

Met gesponsorde berichten (ook wel advertorials genoemd) verdien je als blogger je geld niet met advertenties, maar met redactionele bijdragen. Daarom moet je positieve teksten over een bepaald product of een bepaald onderwerp schrijven. Je kunt ook artikels over nemen die al door bedrijven of agentschappen zijn geschreven (en aan de doelgroep zijn aangepast). Het bereik van de blog, de inspanning en de relevantie van het onderwerp bepalen de hoogte van de vergoeding voor het artikel. Samenwerkingen tussen blogger hoort tot de standaardportefeuille van veel marketingbureaus. Heel wat bloggers vinden het echter moeilijk om het juiste evenwicht te vinden tussen gesponsorde posts en geloofwaardige inhoud.

Affiliatiemarketing

Affiliatiemarketing is eigenlijk verwijzingsmarkering naar andere commerciële bedrijven. Registratie bij overeenkomstige affiliatieprogramma’s is meestal gratis voor bloggers. Je ontvangt een commissie als je in je artikels een product of dienst aanbeveelt en een lezer de aanbeveling (of link) volgt. De bijbehorende provisie (ca. 3-10 %) wordt alleen betaald als het contract met succes wordt gesloten. De bekendste tussenpersonen zijn Affilinet, Awin en het affiliatieprogramma van Amazon.

Ga nu geld verdienen met jouw website

Krijg toegang tot de Affiliate Marketing Revolutie en begin vandaag nog met geld verdienen. Vanaf nu ben je een stapje dichterbij financiële vrijheid.

Pay-per-click reclame

Pay-per-click advertenties zijn een ongecompliceerde manier om reclame op je eigen site te plaatsen en op deze manier geld te verdienen via je blog. Verreweg de bekendste onlinedienst voor het organiseren van dergelijke advertenties is Google AdSense. Pay-per-click advertenties worden uitgespeeld op basis van inhoud en context. Dit betekent dat de inhoud van de advertentie overeenkomt met het onderwerp van de blog. Facturering is per klik. Hoe meer verkeer een blog heeft, hoe winstgevender de integratie van advertenties van dit formaat.

Hoeveel verdient een blogger

De vraag hoeveel een blogger eigenlijk per maand verdient, is tot nog toe onbeantwoord gebleven. Hoe spannend deze vraag ook is, het is moeilijk een algemeen antwoord te geven. Dit komt doordat bloggers niet alleen veel verschillende mogelijke bronnen van inkomsten hebben, maar ook op heel verschillende manieren betaald worden voor gesponsorde berichten, advertenties en dergelijke. Naast populariteit en het aantal bezoekers speelt ook het onderwerp van de blog een doorslaggevende rol: met een professionele mode- of reisblog kan bijvoorbeeld potentieel meer geld worden verdiend dan met een blog over exotische dieren.

Ook in Nederlands is het nu mogelijk om de kost te verdienen met een goed geleide blog. Er gaat echter altijd een moeizaam opbouwproces van maanden of zelfs jaren aan vooraf, waarin je weinig of geen geld verdient met je blog: alleen maar naarmate een blog bekender wordt, wordt het interessant voor reclamebedrijven, daarom dat donaties en de verkoop van eigen producten of diensten in het begin vaak de enige bronnen van inkomsten zijn. Zodra echter verschillende partnerschappen zijn gesloten en de financiële basis is gelegd, zijn er in theorie geen grenzen meer aan wat kan worden verdiend. De top elite bloggers verdienen naar schatting drieduizend tot vijfduizend euro per maand met hun bijdragen.

Barend de Ronde
Barend de Ronde

In mijn dagelijks werk ben ik voorman hovenier van beroep. Daarnaast maak ik websites en lever ik domeinnamen met hosting. Ook onderhoud ik websites voor bedrijven. Zelf run ik een aantal websites voor extra inkomen. Dat is iets waar ik graag aan werk en wil laten groeien.

Deze kennis deel ik graag met anderen door middel van interessante blog artikelen. Ik link daarbij naar producten en diensten die ik van onschatbare waarde acht.

Artikelen: 50

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *