Inflatie is een situatie waarin het algemene prijspeil in de economie stijgt. Dat wil zeggen dat de prijzen van alledaagse producten of diensten omhoog gaan. Niet omdat deze producten of diensten opeens meer waard worden, maar omdat het geld minder waard wordt. Er moet dus meer geld tegenover een bepaalde waarde van een product of dienst worden gezet. Waar een pak melk vóór inflatie misschien 2 euro kost, kost een pak melk tijdens inflatie misschien wel 3 euro. Het pak melk is nog steeds evenveel waard, maar er moet een hoger geldbedrag tegenover gezet worden om die waarde te realiseren.
Of er nu inflatie is of niet, als individu is er meestal weinig aan te doen, zeker op de korte termijn. Aangezien je de bron van deze voor de consument vervelende tijd niet in je eentje kunt bestrijden, kun je maar beter naar oplossingen zoeken. Je kunt de inflatie weliswaar niet in je eentje oplossen, maar je kunt jezelf wel beschermen tegen de inflatie. Dat is waar we het in deze blog over gaan hebben. Nadat we de oorzaak van inflatie aan je hebben uitgelegd, ontdek je waarom je jezelf beter kan beschermen tegen inflatie en hoe je dit het beste kunt doen.
Wat is de oorzaak van inflatie?
Tijdens een inflatie stijgt het algemeen prijspeil in de economie. Hierbij worden vrijwel alle producten en diensten duurder. Niet omdat ze meer waard worden, maar omdat er meer geld over de toonbank moet komen om die waarde te realiseren. Dat komt omdat geld minder waard wordt tijdens inflatie. Jouw tientje is dan vandaag een paar procent minder waard dan gisteren. Deze situatie ontstaat niet zomaar, daar gaat altijd een oorzaak aan vooraf. Die oorzaak ligt meestal bij de centrale banken.
Het printen van geld
De meest voorname oorzaak van inflatie, is het feit dat er door de Europese Centrale Bank veel geld wordt bijgedrukt. Dit wordt meestal gedaan om economische gaten te dichten. Het is te vergelijken met symptoombestrijding: hiermee wordt er van een tijdelijke oplossing voorzien voor het probleem. Op de lange termijn heeft dit echter weinig zin. Sterker nog, op de lange termijn levert dit waarschijnlijk alleen maar meer problemen op. Wanneer je alleen de symptomen van een probleem aanpakt en de oorzaak ervan laat voor wat het is, wordt deze oorzaak alleen maar groter en groter. Uiteindelijk wordt deze onderliggende oorzaak zo groot dat symptoombestrijding geen zin meer heeft en er een gigantische verandering moet plaatsvinden. In de economie gebeurt dit vaak in de vorm van een crisis. In zo een periode knapt de economische bubbel en gaan veel huishoudens een zware tijd tegemoet.
Naast het feit dat deze symptoombestrijding, het bijdrukken van geld, het onderliggende probleem op de lange termijn alleen maar erger maakt, kent deze symptoombestrijder ook een vervelende bijwerking. Deze bijwerking noemen we inflatie. Het is logisch te verklaren waar deze bijwerking vandaan komt, namelijk: datgene waar meer van is, wordt minder waard. Wanneer de ECB, de Europese Centrale Bank, zoveel geld bijdrukt, komt er dus meer geld in de economie terecht. Hierdoor wordt al het geld minder waard. Datgene waar meer van is, wordt namelijk minder waard. Dit heeft met vraag en aanbod te maken.
Zomerjassen zijn niet voor niets goedkoper in het najaar dan in het voorjaar. In het najaar is er weinig vraag naar en in het voorjaar is er veel vraag naar. In het najaar is er daarom een overvloed aan zomerjassen, terwijl er in het voorjaar vaak schaarste in ontstaat. Het gevolg van deze najaarse overvloed, is dat de prijs van zomerjassen daalt. Het gevolg van de schaarste in het voorjaar, is dat de prijs van zomerjassen stijgt. Met geld werkt dit net zo. Wanneer er 10 biljoen Euro in de economie circuleert is iedere euro minder waard dan wanneer er 5 biljoen Euro in de economie omgaat. De beschikbare hoeveelheid geld bepaalt de waarde ervan. Daarom wordt geld minder waard tijdens het bijdrukken ervan, met als gevolg inflatie zoals we die kennen. Het is een uiterst vervelende bijwerking van een op de lange termijn schadelijke vorm van symptoombestrijding.
Waarom moet je jezelf beschermen tegen inflatie?
Nu de oorzaak van inflatie duidelijk is, is het van belang om te weten waarom je jezelf hiertegen zou moeten beschermen. Je kunt de inflatie namelijk niet als individu oplossen. Om deze reden kun je je maar beter erop richten hoe je jezelf tegen de storm van inflatie kan beschermen. Om dit effectief te kunnen doen, moet je eerst weten waarom je dit zou moeten doen. Dat is waar we het in dit deel over gaan hebben.
Vermogensbehoud
Waarom jij jezelf zou moeten beschermen tegen inflatie heeft alles te maken met behoud van je vermogen. De mensen die dit niet doen, verliezen vaak een groot deel van hun vermogen tijdens een inflatie. Vaak gaat dit onbewust. De geldhoeveelheid die ze hebben blijft namelijk hetzelfde. Hetgeen wat verandert is de waarde ervan. Ze kunnen nu minder kopen met hun geld dan dat ze voor de inflatie konden. Hun koopkracht is simpelweg gedaald. Dit is een getal of percentage dat aangeeft hoeveel een individu of huishouden gemiddeld kan kopen. Wanneer je jezelf niet beschermt tijdens een inflatie daalt dit getal.
Om de waarde van je vermogen en daarmee je koopkracht te behouden tijdens een inflatie, is het dus essentieel om jezelf, oftewel je vermogen, tegen inflatie te beschermen. Doe je dit niet, dan verlies je een groot deel van je koopkracht.
Wat kan je tegen inflatie doen?
Nu het duidelijk is waarom je jezelf en dus je vermogen tegen inflatie zou moeten beschermen, is het natuurlijk vooral belangrijk om te weten hoe je dit kunt doen. Daarvoor zijn meerdere manieren. In dit deel behandelen we er vier, namelijk: vastgoed, aandelen, grondstoffen en crypto.
De kracht van vastgoed
De eerste manier om jezelf tegen inflatie te beschermen en een groot deel van je vermogen te behouden, is door te investeren in vastgoed. Voorbeelden van vastgoed zijn woningen, flats en panden. Dit soort “vaste” goederen staan niet alleen vast op de grond, ze hebben ook een vaste waarde. Dat wil zeggen dat de waarde van dit soort goederen niet snel zal veranderen. Dit brengt een cruciaal voordeel met zich mee in tijden van inflatie. Tijdens een inflatie stijgt het algemene prijspeil in een bepaald gebied. Vaak is zo een inflatie wereldwijd. Doordat vrijwel alle prijzen stijgen, stijgen de prijzen van vastgoed dus ook. Wanneer jij hebt geïnvesteerd in vastgoed, stijgt de verkoopprijs ervan meestal dus mee met de inflatie. De waarde blijft wel hetzelfde, maar de hoeveelheid geld die er tegenover staat stijgt. Hiermee zorg je voor vermogensbehoud. Vastgoed is hierdoor een sterk wapen tegen inflatie.
De juiste aandelen
Naast vastgoed kun je jezelf ook door middel van aandelen beschermen tegen de inflatie. Hierbij is het wel cruciaal om de juiste aandelen te kiezen. Er zijn namelijk ook meer dan genoeg aandelen die doorgaans hard dalen tijdens een inflatie. Het is aan te raden om opzoek te gaan naar aandelen van bedrijven die goed beschermd zijn tegen inflatie of zelfs floreren in dit soort tijden. Vaak zijn dit aandelen van vastgoedbedrijven of van bedrijven die grondstoffen winnen. Vastgoed en grondstoffen zijn namelijk doorgaans allebei waardevast: de geldprijs die hier tegenover staat stijgt dan mee met de inflatie.
Andere aandelen die je kunt overwegen zijn die van supermarkten en medicijnfabrikanten. Of er nu inflatie is of niet, de meeste mensen zullen pas op het laatste moment op dit soort aankopen gaan besparen. Hierdoor heeft de inflatie meestal weinig impact op de voedsel- en medische industrie. Aandelen van dit soort sectoren blijven dus vaak stabiel tijdens een inflatie. Wanneer je hierin investeert, kun je dus mogelijk zorgen voor vermogensbehoud.
Waardevaste grondstoffen
Naast vastgoed en de juiste aandelen zijn ook waardevaste grondstoffen een goede bescherming tegen inflatie. Dit soort grondstoffen, waaronder goud en zilver, blijven namelijk net als vastgoed in waarde vergelijkbaar. Stijgt het algemeen prijspeil? Dan stijgt dus ook de geldprijs van goud en zilver. Wanneer jij hierin hebt geïnvesteerd, behoud je dus je vermogen.
Er zijn verschillende manieren om in goud te investeren. Ten eerste kun je fysiek goud aanschaffen. Het voordeel hiervan is dat jij dan de volledige controle hierover hebt. Wat veel mensen toch tegenhoudt om dit te doen, is dat dit wel een goede opslagmethode vergt. Zeker voor het opslaan grote hoeveelheden goud is de aanschaf van een kluis daarom niet overbodig. Ten tweede kun je goud ook digitaal kopen. Je hoeft dan niet zelf voor de opslag ervan te zorgen. Nadelig aan deze investeringsmethode is dat er dan een tussenpersoon is die je moet betalen.
De unieke kracht van crypto
Tot slot is ook crypto een uiterst geschikte manier om jezelf te beschermen tegen de inflatie. Crypto staat namelijk los van het financiële systeem. De centrale banken hebben geen invloed op de waarde ervan. Dit wil niet zeggen dat crypto per definitie altijd stijgt tijdens een inflatie, maar wel dat het niet per definitie daalt tijdens een inflatie. Dit laatste is bij de waarde van geld wel het geval. Deze unieke kracht van crypto maakt deze digitale munt een goede optie als bewapening tegen inflatie. Daarnaast heeft crypto ook veel potentie voor de toekomst. Er wordt tegenwoordig al steeds meer betaald met crypto. Mogelijk dat deze munt in de toekomst de Euro zelfs gaat inhalen en het nieuwe Europese en/of wereldwijde algemene betaalmiddel wordt.
Bronnen:
– Madelon Vos – Crypto & investeren
– European Central Bank (europa.eu)
– De #1 in Bitcoin-, Ethereum- en altcoin nieuws (crypto-insiders.nl)
[…] inflatie het werk laten doen. De initiële waarde blijft dan hetzelfde, alleen door de jaarlijkse inflatie wordt het geldbedrag dat tegenover deze waarde staat jaarlijks steeds […]