Zo maak je de beste YouTube video

Leestijd: 6 minuten

YouTube is een zeer kansrijk platform om online geld mee te verdienen. Wanneer je groot wordt op YouTube, kun je er makkelijk van leven. Wanneer je een echte YouTube-ster wordt zoals Enzo Knol of StukTV, kun je er zelfs een miljoenenbedrijf aan overhouden. Daarnaast is YouTube ook uitermate geschikt om je huidige (online) business te laten groeien door middel van marketing op YouTube. Dit kan enerzijds door betaalde advertenties, maar anderzijds ook door zelf een YouTube-kanaal (voor je bedrijf) te starten en hier je producten en/of diensten te promoten.

Goede YouTube video’s staan aan de basis van jouw groei op YouTube. Wil je je YouTube kanaal laten groeien? Dan kun je je dus het beste focussen op het maken van goede YouTube video’s. Dat is waar we het in dit artikel voornamelijk over gaan hebben. Dit soort goede video’s kunnen je uiteindelijk namelijk grote hoeveelheden geld opleveren. Verder gaan we het er in dit artikel over hebben welke soorten video’s er zijn, welke onderwerpen het beste werken, hoe je daadwerkelijk geld verdient met YouTube video’s en hoe je de kans op viraal gaan op YouTube vergroot. Heb jij altijd al gedroomd om een bekende YouTuber te worden? Of wil je je bedrijf een boost geven door middel van YouTube marketing? Lees dit artikel dan aandachtig door.

Hoe maak je de beste YouTube video? 

Er zijn verschillende factoren die een YouTube video goed maken. In dit deel behandelen we er vier, namelijk: passend, origineel, entertainend en kwalitatief.

Passend

De eerste factor die bepaalt of een YouTube video goed is, is de mate waarin het onderwerp en de inhoud van de video past bij je kanaal of business. Heb je een kanaal over tuinieren? Maak dan ook video’s die een directe link hebben met tuinieren of in ieder geval relevant zijn voor de meeste tuiniers. Wanneer je compleet andere soorten video’s gaat maken dan je met je kanaalontwerp doet verwachten, ga je mensen afschrikken. Mensen zoeken een specifiek kanaal met passende video’s over één bepaald onderwerp. Voor het andere onderwerp gaan ze liever naar een ander specifiek kanaal. Kies dus voor één onderwerp en zorg voor passende video’s daarbij. Heb je bijvoorbeeld een meubelbedrijf? Dan kun je het beste een YouTube kanaal starten met video’s over meubels en wonen. Anders zul je nooit de juiste mensen aantrekken om kennis te laten maken met je bedrijf.

Origineel

Ten tweede bepaalt ook de originaliteit van je video in sterke mate hoe goed je video is. Wat maakt jou uniek? Waarmee ben je onderscheidend ten opzichte van de rest? Enzo Knol is niet voor niets zo groot geworden. In zijn grootste groeiperiodes was vloggen nog helemaal nieuw en origineel. Inmiddels doet bijna iedereen het, maar Enzo Knol was (een van) de eerste(n). Dit maakte hem uniek en origineel waardoor hij tot op de dag van vandaag nog steeds de grootste Nederlandstalige YouTuber is. 

Wanneer je een YouTube kanaal wil starten, is het dus aan te raden om eerst te kijken naar wat de concurrentie doet. Hierbij ga je gegarandeerd dingen zien die jij beter of anders kunt doen. Zorg ervoor dat je hiermee in je kracht komt te staan. Heb jij bijvoorbeeld geweldige humor? Of ben jij goed in het uitleggen van lastige vraagstukken? Dit zijn allebei skills die belangrijk kunnen zijn als YouTuber. Wanneer jij in de kracht van jouw talenten komt te staan, worden je video’s kwalitatief beter en daarmee automatisch origineler. Hiermee kun je jezelf en je kanaal onderscheiden. Dit gaat je kanaal harder laten groeien. 

Entertainend

Verder bepaalt ook de mate waarin je video’s entertainend zijn voor een groot deel hoe goed ze zijn. Op YouTube zijn verreweg de meeste mensen namelijk niet op zoek naar educatie of informatie, maar naar entertainment. Ga maar eens na wat de vijf grootste Nederlandstalige YouTube kanalen zijn: EnzoKnol, StukTV, DisneyNL, Dylanhaegens en MeisjeDjamilla. Stuk voor stuk voorbeelden van YouTubers die hun kijkers entertainen. Wanneer je dus een echte YouTube-ster wil worden, zul je naar alle waarschijnlijkheid met entertainende video’s het verst komen.

Aan de andere kant geldt dit voor specifieke niche kanalen een stuk minder. Hierbij kunnen educatieve video’s ook goed werken. Wanneer je kanaal geen business op zich is, maar alleen een marketing versterker van je onderliggende bedrijf, dan kun je met educatieve video’s zeker je doel bereiken. Je zult hiermee zelden meer dan een miljoen abonnees behalen, maar je kun wel met tienduizend abonnees een grote naam worden binnen jouw specifieke doelgroep. Dit kan je bedrijf laten floreren.

Wat ook goed werkt, is een combinatie tussen entertainende en educatieve video’s. Dit wordt infotainment genoemd. Je brengt jouw leerzame informatie dan over op een entertainende manier. Dit maakt het niet alleen leuker om te kijken, de informatie blijft dan ook beter hangen bij je publiek.

Kwalitatief

De vierde factor die bepaalt of een YouTube video goed is, is de kwaliteit ervan. Hierbij is het met name belangrijk dat de beelden en het geluid fijn en duidelijk zijn. Je hoeft hierbij echt niet de beste kwaliteit van heel YouTube te leveren. Het gaat er vooral om dat het beeld en het geluid geen storende factor zijn. Anders jaag je je kijkers namelijk snel weg. Het is dus aan de raden om een degelijke camera en microfoon aan te schaffen alvorens je begint met het maken van video’s. Verder kan een goed video generatie programma je ook helpen met het verbeteren van je videokwaliteit. 

Zorg er ten slotte ook voor dat er geen storende zwarte balken in beeld te zien zijn. Dit soort balken ontstaan bijvoorbeeld wanneer je verticaal gefilmde smartphone beelden aan je video toevoegt. Probeer dit soort balken zo veel mogelijk te vermijden, dit past namelijk niet bij het beeldformaat van YouTube video’s en kan door veel mensen als storend worden ervaren.

Beste vlog camera

Wat voor soorten video’s zijn er?

YouTube video’s zijn er in vele soorten en maten. Zo heb je met name vlogs, sketches, interviews, podcasts, demonstraties, educatieve video’s en reactie video’s. In dit deel behandelen we kort deze 7 soorten YouTube video’s.

1. Vlogs

Het woord vlog is een combinatie van de woorden video en blog. Het is een video van iemands dagelijks leven. Enzo Knol heeft het vloggen zeer groot gemaakt in Nederland.

2. Sketches

Sketches zijn korte toneelstukjes. Sketch video’s bevatten vaak meerdere van die toneelstukjes achter elkaar. Dylan Haegens is er zeer groot mee geworden.

3. Interviews

Interviews zijn vraag en antwoord video’s waarbij een interviewer vragen stelt aan de geïnterviewde. Geïnterviewden kunnen bekende mensen, relevante mensen of mensen op straat zijn.

4. Podcasts

Een podcast in een praatsessie. Dit kan een individu zijn of een gesprek tussen meerdere mensen. De duur van een podcast varieert meestal tussen de 5 minuten en 3 uur.

5. Demonstraties

Demonstratievideo’s zijn meestal video’s waarbij een persoon een bepaald product demonstreert. Hij of zij laat dan zien hoe je het gebruikt. Aan de andere kant kan een demonstratie video ook een video zijn waarbij iemand laat zien hoe je een bepaald probleem kunt oplossen. Een voorbeeld hiervan is het plakken van een band.

6. Educatieve video’s

Educatieve video’s zijn video’s waarin een persoon uitleg geeft over een bepaald onderwerp met als doel je iets te leren. Je kunt het vergelijken met een digitale les op school.

7. Reactie video’s

Bij reactie video’s reageert een bepaald persoon op video’s van anderen. Vaak zijn dit grappige video’s of video’s waarin het helemaal mis gaat.

Welk onderwerp werkt het beste? 

Welk onderwerp het beste werkt op YouTube hangt volledig af van je doel met je YouTube kanaal. Wil je meer klanten voor je bedrijf? Maak dan vooral video’s over onderwerpen die passen bij de producten en/of diensten van je bedrijf. Wil je een YouTube-ster worden? Dan werken entertainende video’s zoals vlogs, sketches en reactie video’s vaak beter. De onderwerpen van dit soort video’s kunnen variëren van lifestyle tot grappen.

Hoe verdien je geld met YouTube video’s?

Geld verdienen met YouTube video’s kan op verschillende manieren. De drie voornaamste manieren zijn inkomsten uit YouTube zelf, het promoten van producten of diensten en YouTube marketing voor je eigen bedrijf.

Inkomsten uit YouTube zelf

De eerste manier is om door YouTube zelf betaald te krijgen vanwege de grote hoeveelheid kijkers die je naar het platform trekt. Voordat YouTube je gaat betalen, moet je echter voldoen aan twee voorwaarden. Ten eerste moet je het afgelopen jaar minimaal 4000 kijkuren hebben gehaald. Dit is het aantal uren dat mensen in totaal naar je video’s hebben gekeken. Daarnaast moet je minimaal 1000 abonnees hebben op YouTube. 

Het promoten van producten of diensten

Verder kun je ook geld verdienen met YouTube video’s door producten of diensten van bedrijven te promoten in je video’s. Vaak krijg je dan een percentage van de omzet die ze dankzij jouw promotie hebben gegenereerd. Lees het artikel over Affiliate Marketing

YouTube marketing voor je eigen bedrijf

Tot slot kun je ook je eigen bedrijf een boost geven door middel van YouTube marketing. Dit is een indirecte manier om toch geld te verdienen met YouTube video’s. Iedere klant die door je video’s bij je bedrijf terecht is gekomen, had je zonder YouTube video’s namelijk niet gehad.

Hoe ga je viraal met je video? 

Om viraal te gaan met je YouTube video is het ten eerste aan te raden om goede video’s te maken. Een goede video is passend, origineel, entertainend en kwalitatief. Daarnaast is het belangrijk om op de lange termijn consistent te uploaden op YouTube. Je eerste video zal vrijwel nooit viraal gaan. Upload je 3 jaar lang iedere week een goede video, dan is de kans groot dat je daar een keer een virale video tussen zal zitten.

Bronnen:

https://tjitze.nl/
https://www.shopify.com/nl
https://www.youtube.com/
https://www.doyoucopy.nl/

Barend de Ronde
Barend de Ronde

In mijn dagelijks werk ben ik voorman hovenier van beroep. Daarnaast maak ik websites en lever ik domeinnamen met hosting. Ook onderhoud ik websites voor bedrijven. Zelf run ik een aantal websites voor extra inkomen. Dat is iets waar ik graag aan werk en wil laten groeien.

Deze kennis deel ik graag met anderen door middel van interessante blog artikelen. Ik link daarbij naar producten en diensten die ik van onschatbare waarde acht.

Artikelen: 50

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *